Katalansk kräm, PX och radiosmicker

Idag ligger jag och ynkar mig under en filt och mår allmänt och svårdefinierbart uschligt. Då känns det bra att drabbas av egoboost och smicker via radion.

I dagens Meny i P1 hade Lisa Förare Winbladh fritt spelrum och lagade mat med utgångspunkt i det molekylära och hennes bok Matmolekyler (som jag skäms att säga varken köpt eller läst…än). Ett jätteintressant program som jag rekommenderar att ni ägnar en timme åt.

Särskilt kul var det att Lisa nämnde mig inte mindre än två gånger! Första gången (39:50) då hon berättar att receptet på crema catalana är lånat från denna blogg och andra gången (51:40) när hon tipsar om min rekommendation att hälla px-sherry på krämen istället för att bränna ett sockertäcke. Att bli citerad av Lisa är väl snudd på det finaste som finns i matbloggar- och foodiesfären. Gjorde i alla fall min dag lite lättare och ljusare.

Om du lyssnar på programmet så pratas det mycket om sherry, flor, fino, manzanilla och det där smakförstärkande ämnet diketopiperazin. Allt det kan du läsa mer om i denna bloggpost som jag är ganska nöjd med.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Dessert, Recept, Sherry

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

7 kommentarer på “Katalansk kräm, PX och radiosmicker”

 1. 08 mars 2012 den 12:50 #

  Det roliga var att jag kommit på det där med PX-sherry själv och googlade sen på crema catalana och såg att du också kommit på det. ÖHt är jaglika besatt av sherry i matlagningen som du! Kram!

 2. Per Stade
  11 mars 2012 den 13:19 #

  Hörde lite av reprisen igår i bilen. Lisa lät så pigg och glad att jag försökte lyssna på resten hemma via nätet, vilket dock inte gick eftersom jag numera bara har en iPad hemma och Sveriges Radio liksom en massa andra företag ännu inte har upptäckt att det finns något sådant.
  Nåväl, recepten kan jag ändå läsa och eftersom jag älskar löksoppa, så satte jag igång att göra en sådan, för att bara upptäcka att jag inte har vare sig selleri eller Fino hemma. Det får väl bli vad det blir och så får jag försöka igen, kanske nästa helg.
  Hennes bok måste jag bara köpa, jag älskar att veta varför saker blir som de blir.

 3. 11 mars 2012 den 19:34 #

  Snubblade in på din blogg i min jakt efter det perfekta Crème Catalan receptet och hittade detta inlägg + receptet. Det är så roligt när man i och med ett recept hittar en hel blogg man gillar! Som i detta fallet. Jag ska testa ditt recept inför en ny säsong mat på mitt pensionat i Frankrike, gränsen till Spanien – vill därför ha spansk touch på menyn. Tack!!

  • 11 mars 2012 den 19:51 #

   Så roligt!
   Du kommer att hitta många franska och spanska recept på bloggen.
   Vilket fint pensionat du har! Blir riktigt sugen på att åka dit! 🙂

   • 12 mars 2012 den 9:55 #

    Du är förstås välkommen! Kanske göra ett smak/dryck-tema? Det vore ju superkul!

 4. 08 maj 2012 den 21:47 #

  Idag blev det din creme catalan och den fick gå under namnet ”Crème Catalan Coco Cannelle”. Detta eftersom vi har ett rum som heter Coco Chanel. Mycket uppskattad och gott!! Dekorerades med färska jordgubbar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: