Varför ska man lägga in gurkor?

Frågan var för man överhudtaget ska göra sig besväret är helt berättigad. Inlagda gurkor i olika varianter är något av de billigaste du kan köpa. Burkar av regementsstorlek kan köpas för några tjugor idag. Att lägga in blir inte billigare, snarare tvärtom. Om det blir godare är en smaksak. Inte är går det snabbt heller. Varför ska man göra det då? För att man kan, för att det är roligt och för att det blir attans snygga burkar. Därför.

Välj ut fina, jämnstora och oskadade inläggningsgurkor (den krokodilknottriga sorten). Tvätta dem rena ordentligt med en svamp eller borste utan att skada. skalet. Stick 4-6 hål i varje gurka med en stoppnål eller liknande. Till 1,5 kg gurkor blandar du en saltlake av 1 liter vatten och 1 dl salt. Lägg gurkorna i en bunke och häll över saltlaken så det täcker och läg en tallrik över så att gurkorna hamnar under ytan. Låt stå i ett dygn.

Häll av saltlaken och låt gurkorna rinna av. I väl rengjorda burkar varvar du gurkor med dillkronor (15-20 st), bitar av 2 röda chilifrukter, skivor av två tumstora bitar av pepparrot samt 2 msk senapsfrön. Koka en lag av 2,5 dl ättika (24%), 2,5 dl socker och 7,5 dl vatten och häll över gurkorna medan den fortfarande är het. Låt vila övertäckta tills nästa dag.

Sila av lagen, koka upp den igen och häll tillbaka över gurkorna. Sätt på locket och vänta en vecka. Förvara svalt så håller gurkorna i månader.

Följ bloggen på Facebook!

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Övrigt, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Varför ska man lägga in gurkor?”

 1. monica levinsson
  05 juli 2012 den 9:10 #

  Gurkburken är hur snygg som helst! Men fattar inte hur det funkar med kokhett vatten på gurkorna x 2, låter som konsistensen borde tappa i knaprighet och vet inte hur jag tänker – halvkokt gurka. Ska självklart testa men tacksam för hjälp med mina urvattnade gurktankar?

 2. CHULINDA
  13 augusti 2012 den 0:42 #

  TÄNK VAD FULT OCH INGEN HAR SVARAT ÄN PÅ DIN SÅ MYCKET VIKTIGA FRÅGA!! USELT

 3. CHULINDA
  04 september 2012 den 19:48 #

  Ja, jag har gjort efter ditt recept och fick slänga 5kg gurkor!! Hur äckliga och sladdriga som helst med hett vatten över…varför ger du ett sånt dåligt recept?

  • 04 september 2012 den 20:22 #

   Hittade receptet själv på nätet och tyckte det lät lite konstigt med det heta vattnet. Mina gurkor blev dock hur bra som helst. Synd att dina inte blev bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: