Senaps- och konjakslax

Jag börjar undra om inte Cook’s Illustrated Cookbook är den enda kokbok man behöver. Samtliga recept jag testat har varit fantastiskt bra och med instruktionerna i ryggen är det lätt att improvisera.

Igår tog jag upp en bit salmalax ur frysen och kollade i kokboken efter laxrecept. Hittade ett som vid första anblick verkade ganska märkligt då det bland annat ingick bourbon, grov senap, vinäger och lönnsirap. Jag utgick ifrån vad jag hade hemma, anpassade receptet lite grand och fick ett riktigt bra resulta; saftig lax och en sötsyrlig, smakrik och pikant sås.

För 3 personer: Skär 2 citroner i skivor och lägg dem i en traktörpanna så att de täcker botten. Vispa samman 3 msk lönnsirap (eller 2 msk vanlig sirap), 2 msk grovkornig fransk senap, 1 msk äppelcidervinäger, 2 msk konjak (annan brandy, calvados eller bourbon går också bra) och en tunt skivad schalottenlök. Häll blandningen över citronerna och addera även 2 dl vatten. Skär 400 g fin, skinnfri laxfilé i jämnstora portionsbitar och placera på citronskivorna. Koka upp, lägg på locket och sänk temperaturen så det bara sjuder sakta. Efter cirka 10 minuter bör laxen vara färdig beroende på storlek. Ta upp laxen tillsammans med citronskivorna och lägg på ett fat och täck med folie. Höj temperaturen och koka ihop skyn tills lite drygt 1 dl återstår. Slå i 1 dl vispgrädde och smaka av med salt (ca 0,5 tsk) och nymalen svartpeppar. Salta och peppar laxen lägg upp på tallrikar (citronen ska inte vara med) och häll såsen över. Jag serverade med kokta, klyftade nypotatis svängda i smör med babyspenat och sockerärtor.

Följ bloggen på Facebook!

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Senaps- och konjakslax”

 1. Viveka Hedberg
  16 juli 2012 den 22:06 #

  Nej, dethär blev inte bra! Provade detta ikväll – och tyvärr för beskt och för mycket citron. I och för sig – så är citronerna nu inte särskilt bra, och jag tror det har stor betydelse att de är tillräckligt söta.

 2. 17 juli 2012 den 0:12 #

  Hm. Beskt? Det noterade jag inte. Men det är nog så att det är en så karaktärsfull smak att den inte är för alla.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Världens bästa kyckling? | Öhmans Mat & Vin - 18 juli 2012

  […] tillagningen är resultatet slående bra. Som av en händelse ganska snarlik i ingredienser som laxen härom […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: