Havtornsmarmelad

Bondens Marknad hittade jag för första gången havtorn till salu. Givetvis var jag tvungen att köpa några kvistar. Visserligen växer havtornen vilt utmed stränderna här nere i Skåne men bären är ganska små ännu och jag är inte säker på att att man får klippa kvistar med bär och ta hem. Någon som är mer insatt?

Det kvistiga (!) med dessa c-vitaminrika bär är att få loss dem från grenarna. De sitter i kluster längst inne vid grenen och skyddas av elaka taggar som de effektivt döljer. Istället för det mödosamma och smärtsamma arbetet så tar man och lägger kvistarna i en plastpåse och slänger in dem i frysen över natten. Sedan tar man ut den ihopknutna påsen, slänger den i golvet och vips har alla bären släppt från grenen. Visserligen har alla blad släppt också men pillet att plocka bort dem är att föredra framför plåstrade fingrar.

Marmeladen var lekande lätt att göra. Lägg 350 g rensade bär i en gryta med 1 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Passera bären genom en trådsil, pressa med en sked så det mesta kommer med. Häll tillbaka i grytan och rör ned 250 g syltsocker. Låt koka upp och sjud 2-3 minuter. Häll upp på väl rengjorda och varma burkar. Skruva på locket direkt.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Havtornsmarmelad”

 1. Sanna
  28 augusti 2013 den 14:04 #

  Vill gärna göra marmeladen! Men hur stor mängd blir det på ett ungefär? Vill veta vilka burkar att satsa på. 🙂
  Mvh

  • 28 augusti 2013 den 14:25 #

   Vill minnas att det blev två ”normalstora” burkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: