Mullig Moueix Saint-Emilion

Jag vet att jag tjatar om att Bordeaux levererar bra viner till vettiga priser. Men så är det trots att den allmänna uppfattningen är den motsatta.

2008 Christian Moueix Saint-Emilion ger mig återigen anledning att att återkomma till ämnet. Producenten Christian Moueix äger flera av de mer framstående egendomarna* på vad man i vinkretsar kallar den ”högra stranden”. Här hittar vi kända områden som Pomerol och Saint-Emilion som detta vin kommer ifrån. Vinerna härifrån är röda och oftast dominerade av druvorna merlot och cabernet franc. Vinet är härligt fruktig, fylligt och med mjuka tanniner som gör att det trots sin ungdom är mycket njutbart.

Djupt röd färg. Ganska stor, dov doft av mörk, mogen frukt, mossa, kanel, sötlakrits och en skymt av grön paprika. Fyllig, ung, fruktig smak av mörka bär, svarta vinbär, sötlakrits, sotrussin, mjuka tanniner, frisk syra, ganska tydlig fatstruktur balanserad av den mogna frukten. Lång, rik eftersmak med söt fruktighet med liten avslutande beska.

*Detta är vad som kallas ”quality by association”

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Mullig Moueix Saint-Emilion”

 1. Fredrik G (@bikerkayaker)
  31 augusti 2012 den 8:38 #

  Vänster är vänster och höger är höger. 🙂

  • 31 augusti 2012 den 8:53 #

   Hehe! Var nog lite trött när jag skrev texten. Ändrat nu.

 2. 31 augusti 2012 den 9:58 #

  Kanske för att den allmänna definitionen av BDX rör sig runt ett fåtal slott och missar att det finns tusentals producenter i regionen? Det finns en uppsjö av fantastisk BDX runt 10 euro och bara att botanisera i mindre egendomar, eller läs okända, i Graves eller Premieres Cotes de Bordeaux exempelvis, ger upphov till många sköna upptäckter.

  Inte alla BDX-producenter kör Ferrari till slottet….

  MVH

  Niklas

  • 31 augusti 2012 den 10:03 #

   Precis. Jag fick prova massor av billiga bordeauxer hos en liten négociant förra året. Blev helt chockad över vilken kvalitet som fanns i viner som skulle kosta mellan 75-125 kronor på Systembolaget. Många i väldigt publik stil dessutom. Inte vad man väntar sig kanske.

   • 31 augusti 2012 den 10:22 #

    Håller till fullo med dig Anders. Tycker 2008 och Merlot är gudagott i Bordeaux. Främst då kring Libourne. Alla mindre kända appellationer i området; Montagne-St Emilion, Lussac och Lalande-de-Pomerol exempelvis, har levererat viner av en kvalitet som är svårslagen – om prislappen nu får vara med på ett hörn.

    Bortse från säg 100 slott i Bordeaux så är detta ändå en av vinvärldens mest prisvärda regioner sett till kvaliteten.

    Nu blev jag sugen på något Merlot-baserat ikväll 😉

    MVH

    Niklas

 3. 31 januari 2014 den 18:53 #

  st emilion har de bästa rödvinerna, synd att de är så dyra bara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: