Gallo al Vino

Bondens Marknad i Malmö är det alltid lååång kö till Tockafarmaren som säljer tupp. Det är någonting både uppfodrande och lockande med köer så det brukar sluta med att jag har med mig tupp hem fast det inte var meningen. Så ock denna gång. Det vara bara att improvisera ihop någonting. Det blev en spansk twist på coq-au-vin.

Hetta upp fett (smör, olja eller ister) i en stor gjutjärnsgryta och bryn 1500 g tupplår (eller andra styckdelar av kyckling). Ta upp och lägg åt sida. Bryn 200 g champinjoner som du klyftat tills de börjar ta färg. Ta upp och lägg åt sidan. Bryn 400 g grovt hackad gul lök tills den börjar mjukna och ta färg. Släng ner 100 g chorizo (hetta efter smak)av den torra sorten i tunna skivor samt 5 vitlöksklyftor som du skivat tunt. Fräs några minuter. Lägg ner kycklingen och champinjonerna. Klicka ner 3 msk tomatpure, 1,5 msk kycklingfond eller en buljongpod och häll över 5 dl rött vin. Låt koka upp och sjud sedan sakta under lock i 45 minuter. Ta upp kycklingen/tuppen. Vispa ut 3 msk vetemjöl i lite olivolja och rör ned blandningen i grytan. Låt sjuda under omrörning några minuter, smaka av med salt, peppar och pressad citron. Lägg sedan tillbaka köttet. Servera med ris eller potatis och sallad.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Gallo al Vino”

 1. 03 september 2012 den 20:22 #

  Ojojoj!! Här har man nyss ätit sig stokmätt på långkokta revben å ändå så sätter snålvattnet igång. Tupp är då något som jag verkligen skulle vilja laga men det är väldigt svårt att få tag på här… Läste att du bryner i smör/olja/ister, det sistnämda är det av nån särskild anledning?

  • 03 september 2012 den 20:24 #

   Ister ger väldigt fin stekyta.

   • 03 september 2012 den 20:29 #

    Ger det nån mer smakskjuts i sig eller är det bara stekytan du är ute efter där?

 2. 03 september 2012 den 20:31 #

  Stekytan ger ju en maillardeffekt så visst ger det lite smakskjuts.

  • 03 september 2012 den 20:35 #

   Jo det förstås. Jag tycker jag får till riktigt fin stekyta i emaljgrytan men inte i gjutjärnsgrytan av nån anledning… Ska ta o prova ister vid tillfälle. Tack för dina svar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: