Flytande sydafrikansk guld

Massor av viner provade idag och i rekordfart. Snabbt gick det också när jag satt med på en provning på temat ”Liquid Gold”. På 30 minuter provades några av Sydafrikas fantastiskt fina söta viner tillsammans med Razvan Macici från Nederburg. Hälften av dem, de tre första, finns faktiskt i Sverige. På beställningssortimentet visserligen, men ändå.

2011 Maria Noble Late Harvest / Neethlinghof. Medeldjup, gyllene och briljant utseende. Stor, ren doft av saffran, honung, aprikosmarmelad och eukalyptus. Medelfyllig, frisk smak av mogen citrus, honung, ananas. Elegant med bra längd och friskt avslut.

2011 Delheim Riesling Edelspatz. Ganska djupt gyllene. Stor intensiv doft av honung, lemoncurd, aprikosmarmelad, eukalyptus och en liten rökig ton av gummi. Fyllig, simmig och intensiv smak av ren aprikoskräm, honung, rik sötma balanserad av höga fina syror och mycket lång eftersmak.

2010 Fleur du Cap Noble Late Harvest. Ganska djupt gyllene. Stor intensiv doft av citruszest, lite saffran, honung, ananas och piptobak. Intensivt söt och simmig, aprikosmarmelad, lång eftersmak med snyggt balanserade syror. 

2008 Nederburg Private Bin ”Eminence”. Briljant, ljus bärnsten och hög viskositet. Stor, komplex, nötig och lite bränd doft av torkad frukt, knäck, curry (!), brynt smör, acaciahonung, eukalyptus, honung, piptobak och läder. Fyllig, simmigt söt smak av knäck, sirap, honung, pepprighet, tobak, katrinplommon, mintighet, fint uppfriskande syror och ett stramt och något kort avslut.

2005 Nederburg Edelkur. Medeldjup och bärnstensfärgad. Medelstor, komplex och intressant doft av nyponsoppa (!), svarta oliver, rökighet, tobak, honung, kryddnejlika och ingefärakaramell. Fyllig, mycket söt, koncentrerad frukt och intensiv syra, sirap, apelsinmarmelad, lång och ren, balanserad eftersmak med tydlig citrusfriskhet.

2007 Vin de Constance / Klein Constantia. Djupt gul, briljant färg. Stor aromatisk doft av apelsin, apelsinskal, pomerans och kryddor. Intensiv, eldig och kryddig smak med apelsinbeska, tobak. Balanserad och snyggt strukturerad, slank, frisk, lång och aromatisk eftersmak med stor komplexitet.

 

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Sydafrika, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. En summering av Sydafrika | Öhmans Mat & Vin - 02 oktober 2012

    […] Flytande sydafrikanskt guld […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: