Babouti-babouti-babouti!

Äntligen får jag laga mat igen! Jag har saknat spisen och grytorna och recepten har lyst med sin frånvaro till förmån för vinfläckade rapporter från Sydafrika.

Men det sydafrikanska temat är ännu inte slut. Blev så sugen på att prova en rätt vi blev serverade: Babouti (eller bobotie). Det är en paj eller gratäng på färs som härstammar från Indonesien och finns i en uppsjö av varianter. Det bästa med babouti är att det är så kul att säga babouti, speciellt att säga babouti flera gånger efter varann: babouti-babouti-babouti. Jag googlade runt lite och vevade ihop den här.

Blöt upp 0,5 dl russin i 2 msk äppelcidervinäger. Blöt upp 4 msk ströbröd i 1 dl mjölk. Riv 2 gula lökar och ett grönt äpple (granny smith) på den grova sidan av rivjärnet. Fräs 500 g lammfärs i lite fett tills den är torr och genomstekt. Stäng av värmen och blanda ner lök, äpple, russin och ströbrödgeggan samt 2 msk curry (jag hittade passande nog en sort som hette ”Durban Curry”), o,5 dl hyvlad mandel, 1 dl mangochutney (het eller mild efter smak), o,5 msk torkade korianderblad och 1 tsk salt. Rör om ordentligt. Har du fräst färsen i en ugnssäker panna sätter du in den i ugnen på 200° i en kvart, annars lägger du över allt i en ugnsform. Under tiden vispar du ihop 2 ägg med 2 dl mjölk och en nypa salt. Ta ut pannan häll över äggstanningen och dekorera med 6-8 lagerblad och lite mer mandel som du trycker ned lätt i stanningen. Grädda ytterligare 20 minuter. Servera med ris kokat med några kryddnejlikor och mangochutney.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: