Masterclass Bourgogne – Côte de Nuits

Fjärde och sista delen av vår masterclass kring Bourgognes village-appellationer tillsammans med Jean-Pierre Renard från BIVB.

Gränsen mellan Côte de Nuits och Côte de Beaune är inte bara ett streck på en karta utan markerar en förändring i geologin där en mycket äldre kalkbergrund kommer i dagen och tydligt påverkar vinernas karaktär. Vi hittar även här fler skyddande lägen sprickdalar. Côte de Nuits är det minsta området i Bourgogne med 13% av arealen som sträcker sig över åtta byar. Här dominerar för ovanlighetens skull de röda nästa helt och är de kraftfullaste och även de dyraste i Bourgogne.

1997 Morey-Saint-Denis (Maison Louis Jadot). Medeldjupt röd med orange kant. Stor, mogen, utvecklad, syltig, mosiga jordgubbar ”skitiga lakan”, svamp, lite läder. Medelfyllig, mycket frisk, röda bär, mjuka tanniner, kryddig, lite stram ekstruktur, något uttorkad men bra längd.

2009 Côte de Nuits Villages Les Monts de Boncourt (Maison Roche de Bellene). Medeldjupt gul. Stor, nästan intensiv doft av rostad, nötig och något smörig doft av mogen, aromatisk citrus, gula äpplen, torkad aprikos. Fyllig, balanserade syror, stor men slank fruktighet, bred smak med lite metallisk fruktkaraktär, bra längd med någon eldighet och snygg ekstruktur. Häftigt och läckert vin.

2009 Marsannay (J-C Boisset). Medeldjupt gul. Stor, citrusaromatisk doft med ton av apelsinblomma, eukalyptus, toast liten fatkryddighet och citrus. Medelsfyllig, mogen men slank frukt, fint balanserade syror, liten fetma och någon eldighet, omogen persika, gula äpplen och lång eftersmak med aromatisk ton och liten stram ekstruktur med kryddiga toner.

2009 Vougeot 1er Cru Le Clos Blanc Monopole (Domaine de la Vougeraie) 599 kr / Giertz. Ljust gul. LIte sluten doft av gul frukt och smörighet, vitpeppar, kanel och mandelmassa. Fyllig, torr, otroligt eleganta och nästan munfyllande syror balanserade mot rik, fokuserad gul frukt, fint inbäddad fatstruktur, liten kryddighet av ingefära. Ännu ung men med lång och lovande eftersmak med viss intensitet.

2008 Morey-Saint-Denis La Rue de Vergy (Domaine Perrot-Minot) 396 kr / Vinunic. Knappt medeldjup röd färg med liten orange anstrykning. Medelstor, öppen doft av mogna, solvarma bär, mossa, örtig och kryddig med liten läderton och någon stjälkighet. Medelfyllig till fyllig med mycket friska men fina syror, massor med rödbärig frukt, hallon, gröna örter, liten ekbeska, bra längd men ännu ung. 

2009 Fixin Les Hervelets (Lucien Le Moine) 450 kr / Wineworld. Ganska djupt röd färg med blå anstrykning. Djup men lite knuten doft, mörka bär, svarta vinbär, plommon, svartpeppar, ekryddig. Fyllig, mycket fruktig, ”tuggig”, täta men fina och mogna tanniner, avrundad syra, bred och lång smak med fin struktur med bra längd med friskt, läskande avslut. Lite atypiskt, ett vinmakarvin.

2009 Vosne-Romanée (Maison Louis Jadot) 349 kr / Vinunic.  Knappt medeldjup hallonröd färg. Ganska stor, rödbärig och örtig doft av örtte (malva), ljus tobak, hallon, mosiga jordgubbar, svarta vinbär. Fyllig, frisk, balanserad och fokuserad sammetslen frukt med måttliga och ganska mjuka frukttanniner, liten fatstruktur och någon avslutande beska i den ganska långa eftersmaken.

2009 Gevrey Chambertin Vieilles Vignes (Maison Roche de Bellene) 308 kr / Vinunic. Medeldjup hallonröd färg. Stor, redan utvecklad doft av solvarma, mogna röda bär och svarta vinbär, earl grey, apelsin och färska champinjoner. Fyllig, stramt strukturerad med massor av fina tanniner, frisk syra men snyggt balanserande frukt av mogna röda och blåa bär, svarta vinbär. Ung, tuff eftersmak med bra längd och grepp.

2008 Chambolle Musigny 1er Cru les Fuees (Maison Louis Jadot). Medeldjup rubinröd färg. Medelstor, ekaromatisk doft, mogna blå och röda bär, läder, piptobak. Fyllig, frisk, koncentrerad mörk fruktighet, massor med mjuka, polerade tanniner, svarta vinbär, röda äpplen, lång och fokuserad smak läskande avslut men kanske lite för baktung av ek.

2008 Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Damodes (Domaine de la Vougeraie). Knappt medeldjup hallonröd färg med en dragning åt orange i kanten. Medelstor, öppen och nyanserad doft av mogna, röda och lite syltiga bär, te, torkade örter, hallon- och kolasnören, rostad karaktär och ekkrydda. Knappt fyllig, eleganta, fina syror, ren, fokuserad och sammetslen röd och bärig frukt, liten kryddighet, apelsinskal, mycket bra längd med elegans trots lite mycket ny ek i avslutningen. 

Etiketter:, , , , , , , , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Masterclass Bourgogne – Côte de Nuits”

  1. 08 oktober 2012 den 10:23 #

    Här kommer för ovanlighetens skull lite kritik, något som verkar vara i stort sett frånvarande i bloggvärlden. Dina anteckningar är rätt kul att läsa men den mycket försiktiga användningen av värdeord och frånvaron av faktiska omdömen (i form av värdeord som bra, utmärkt, mycket bra, dåligt och/eller poäng) gör att informationsvärdet inte blir så stort. Det enda vinet som det är uppenbart att du verkligen gillar är 2009 CdNV Les Monts de Boncourt som du beskriver som ”Häftigt och läckert vin”. Kommer du ens själv att minnas vilka av vinerna du tyckte var bäst, om säg ett till två år, baserat på de här anteckningarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: