Vinland och sagoland i Halland

Detta bildspel kräver JavaScript.

Gjorde idag ett kort studiebesök på Ästad Gård där vi förlagt vårens 3-dagarsinternatet för sommelierkursen i Göteborg.

Det var en snudd på surrealistisk upplevelse att besöka denna anläggning mitt ute i ingenstans denna grå decembereftermiddag. På den gamla familjegården har det skapats en konferensanläggning som nog saknar motstycke i Sverige. Här har planterats tre hektar vingård på en sydvästsluttning och trots att den första skörden väntas först nästa höst så byggs ett imponerande vineri som likt ett förvuxet komplex i Fylke ska smälta in i den omgivande naturen komplett med vattenfall(!). Enbart den gröna solaris har planterats och vinstilarna, eventuellt mousserande, kommer att utveckals tillsammans med vinmakaren Lars Torstenson. En vågad och seriös satsning.

Om man tycker att vinodling i den halländska myllan är galet så ska man ta en titt på den lila spa-byn som ligger i skuggan av vineriet. Här känns miljön som en blandning av alpby, Körsbärsdalen och ett vattenland. Små stugor med olika bastuvarianter med tillhörande badtunnor och jacuzzis utmed dammar och vattenfall. Mest imponerande var den underjordiska bastun med glasade väggar ut mot en av dammarna där man kan svalka sig tillsammans med de loja laxarna.

Vi hoppade över ladan där ”Fångarna på gården” är inrättat för att ta oss till det 20 meter höga tornet inrett för höghöjdsaktiviteter. För den som är rädd för gravitationsutmaningar kan champagnebaren högst upp fungera som morot. Stärkt av bubblorna kan man sedan klättra en våning upp och svischa iväg ner 250 meter bort i 65 km/h via zip-lina. Jag kan knappt bärga mig.

En imponerande, förvånande och riktigt snyggt genomförd anläggning som jag ser fram emot att snart få besöka igen. Jag ska simma med laxar, klättra mot höjderna och dödsföraktande kasta mig ut i luften.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Övrigt, Svenska viner

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: