Blinier

blinier

Med massor av löjrom i frysen var det självklart att testa att göra blinier till. Av någon anledning hade jag fått för mig att det skulle vara komplicerat. Så var inte fallet. Gick utmärkt även utan plättlägg även om de då inte blev så pösiga som tänkt. Den överblivna smeten var till och med ännu bättre dagen efter då jag stekte brunchplättar som avnjöts med sylt.

Minst 20 blinier: Rör ut 10 g jäst med 2 dl mjölk. Rör ner 1 dl gräddfil, 1 äggula, 1 dl bovetemjöl och en nypa salt och rör tills smeten är helt slät. Rör ned 1 dl vetemjöl och låt smeten jäsa i minst en timme. Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd försiktigt ned i smeten. Stek små, tjocka i en plättlagg eller vanligt stekjärn på strax över medelhög värme i lite smör. Portionera ut med en stor matsked. När plättarna jäst upp och börjar bli lite bubbliga på ytan vänder du dem och steker på andra sidan. Servera genast.

 

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Blinier”

  1. AnnaN
    06 september 2015 den 10:52 #

    Har fått tag på fin löjrom från Kalix. Blinier finns på att-göra-listan! Vad skulle du föreslå att dricka till?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: