Gammal men spänstig vit bordeaux

louviere

 

Det kan inte tjatas nog om detta: vit bordeaux är sorgligt underskattat och levererar strålande viner till en ganska futtig peng. Skriv ner det och kom ihåg till nästa gång ni handlar hem en flaska vitt.

Senaste exemplet är ett litet släpp av viner som visar på hur galet bra dessa viner passar för lagring.  Två äldre årgångar av Château La Louvière Blanc finns på några butiker för strax under 300 kronor. Det är nästan samma pris som årgång 2008 som alltid finns tillgänglig. Men här pratar vi om 1994 och 1998, två vita viner som närmar sig övre tonåren. Båda makalöst spänstiga och intressanta att prova bredvid varandra. Försök få tag på några flaskor om du kan.

1994 Château La Louvière Blanc. Medeldjup gyllengul färg. Medelstor, ren frisk doft av gul frukt, gula äpplen, nötter, kaffe, färska champinjoner och ett drag av läder. Fyllig, torr, fortfarande mycket frisk smak men med avrundade syror, frisk fruktighet, mogen citrus, passionsfrukt, omogen ananas, nöter, kaffe, tobak, kryddor och en ekstruktur som börjar kika fram bakom en något bleknande frukt. Fortfarande spänstigt, balanserat och förvånansvärt ungdomligt. Lång eftersmak med en något övertydlig ek i avslutet.

1998 Château La Louvière Blanc. Ljust gyllengul med ett litet grönt blänk. Medelstor doft av rökighet, rostat kaffe, lemoncurd, friska gröna örter, citronzest. Medelfylligt, torrt, fruktigt och med en åtstramande mineralitet och snygg ekstruktur, salmiak och  en nästan metallisk efterklang som stannar länge och får saliven att rinna. Snyggt polerad och balanserad med bra längd och ännu några års lagringspotential.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Risotto bianco med rostad svamp - 26 januari 2013

    […] Jag undrar om inte 007 skulle välja en Château La Louvière Blanc 1994 till sin risotto, eller vad säger du Anders Öhman? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: