Stor, ekologisk men inte så bra

bonterra

 

I förrgår skrev jag om fördelarna med stora varumärken när jag hade provat Jacob’s Creek Chardonnay. Idag blev det en liknande infallsvinkel…men med ett annorlunda utfall.

Bonterra Vineyards är en av världens största ekologiska (och delvis biodynamiska) vingårdar och ligger i Mendocino i Kalifornien. De köptes härom året upp tillsammans med Fetzer av den gigantiska chilenska producenten Concha y Toro (som jag av en händelse ska besöka på måndag). Vi pratar alltså verklig big business.

2010 Bonterra Chardonnay är, till skillnad från den australiensiska motsvarigheten, mer ambitiös i sin framtoning med stor och komplex doft och tydlig karaktär av nya, rostade ekfat. Priset är också nästan dubbelt så högt, men där Jacob’s Creek överlevererar i sin stil och prisklass så kör Bonterra i diket med en tung last av ek. Vinet har tidigare årgångar varit mycket bättre, eller så beror det på att toleransen för övertydlig fatlagring blivit mindre.

Medeljupt gul. Stor, komplex doft med viss eldighet, gröna äppelskal, hjortron, apelsin, mogen citron, vingummin, apelsinblom, omogen ananas, liten rostad ton och nybakta vetebullar.  Torr, medelfyllig smak med tydlig ekstruktur, lite klen citrusfruktighet som inte bär upp fathanteringen, markerad ekbeska och och torra fattaniner. Kort smak med en kvardröjande bitterhet och markerad rostad, nästan bränd ton.

 

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Stor, ekologisk men inte så bra”

 1. 10 januari 2013 den 16:55 #

  Kan bara instämma. Jag vill så gärna tycka om produkterna från Bonterra, med tanke på allt de står för. Miljön etc. Men vinerna är helt enkelt inte speciellt kul… Lite fattiga, småtråkiga och verkligen inte värda sitt pris. Hoppas på en uppryckning! Tack för ett bra inlägg! /Sofia

 2. Peter M
  05 mars 2013 den 19:04 #

  Något sen kommentar men bättre sent än aldrig ;-). Jag hittar ibland en söt doft av tuggummi, typ Hubba Bubba eller liknande, i vita viner från framför allt Kalifornien. Det känns som en syntetisk tillsatt doft som jag av någon anledning fått för mig kan bero på vilken jästsort som används under jäsningen. Vet du möjligen vad som annars kan framkalla den typ av doft jag refererar till? Tack för en mycket intressant och informativ blogg.

  • 05 mars 2013 den 19:10 #

   Doft av tuttifrutti och godistoner hittar man ofta i unga, vita viner som jästs vid sval temperatur. Karaktären kan förstärkas av jästsort, druvsort och om vinet haft kontakt med ny ek som kan bidra med aromer av vanilj och/eller kokos.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: