Sydamerika: Ankomst och Concha y Toro

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter en lååång resa från Köpenhamn via London till Sao Paolo (kaffet var gott i Brasilien) så landade jag slutligen i Santiago. Precis som senaste gången för över ett decennium sedan minns jag kontrasten mellan de mäktiga Anderna och soptipparna man sniffar över för att kunna landa på flyplatsen.

Direkt blev vi upphämtade och skjutsade till stora Concha y Toro för lunch (mmm…ceviche) och provning. Detta är Chiles i särklass största producent och en jätte även med globala mått. Mycket intressant att besöka i ljuset av att jag helt nyligen skrev om storlekens betydelse. Det finns nog ingen svensk som inte druckit ett vin från dem, jag behöver bara nämna Casillero del Diablo.

Av de närmare sjuttio olika vinerna man gör provade vi tolv stycken. Mest imponerade nog de tre vita vinerna med den enkla och överraskande eleganta 2011 Casillero del Diablo Chardonnay i spetsen. De enda skönhetsfläckarna var 2011 Casillero del Diablo Carmenere med en lätt kväljande vanillinton samt ett nytillskott i till casillero-familjen i form av en pinot noir (snälla! Kan vi inte komma överens om att inte göra billig pinot noir?). Tyvärr blev det ingen rundtur på grund av tidsbrist beroende på försenat flyg men det var ändå en bra start på resan.

Strax dags för andra dagen frukost och sedan en mycket lång bilresa upp till det svalare Limari. Här i Santiago ligger temperaturen på över 34° så svalare lantluft kan kännas fint.

Här är ett urval av de bästa vinerna:

2011 Casillero del Diablo Chardonnay. Ljust gul med grönt skimmer. Ren, intensiv doft av mogen citrus, gula och gröna äpllen, fruktkaramell, limezest och med en viss känsla av sauvignon blanc. Lätt till medelfyllig smak med mycket friska syror, citrus, gröna äpplen, omogen citrus och liten örtighet. Snyggt och välgjort i modern sval stil från områdena Casablanca och Limari. Mycket för pengarna.

2011 Trio. Ljust gul med tydliga gröna inslag. Medelstor doft av limezest, citron, mandel, maskrosor, lätt rostade inslag, vanilj, päron och kritig mineralitet. Torr, medelfyllig med friska och läskande syror, gröna krispiga äpplen, citurs och lime, liten aptitretande beska, någon mineralstramhet och diskret ek. Personligt och välgjort vin av druvorna chardonay, pinot blanc och pinot grigio. Många användningsområden.

2011 Marques de Casa Concha Chardonnay. Ljust gyllengul. Stor doft av rostade fat, mogna gula frukter, intensivt fruktig, ananas, rökighet, mineralitet och apelsinblom. Stor eknärvaro i doften. Medelfyllig med mycket höga och friska syror, citronskals beska som fint balanserar den rika fokuserade frukten, intensiv citrusfruktighet. Ambitiöst vin med bra längd och fin ekstruktur. Svalt klimat ger en slank kropp som kontrasterar mot den rika doften.

2011 Trio Merlot Carmenère Cabernet Sauvignon. Djupt röd färg med purpurfärgad kant. Stor, fruktig doft av svarta vinbär, plommon, mörka körsbär, liten eldighet, chilifrukter, örtighet, mynta och ny aromatisk ek. Fylligt och varmfruktigt av söta, mörka bär, pepprig och med mjuka tanniner. Eldig med bra längd. Inte min stil av vin men mycket välgjort i sin publika stil.

Vinerna nedan hör till prestigevinerna och finns förnärvarande inte tillgängliga i dessa årgångar. De är båda ”single varietal blends”, det vill säga att det är blandningar av enbart cabernet sauvignon fast från olika vingårdslägen.

2008 Don Melchior. Djup, tätt rubinröd färg. Stor, komplex, köttig doft av mörka, mogna bär, svarta vinbär, blåbär, läder, nypon, örtighet och lera. Fylligt, intensivt fruktigt av mörka bär men med tydliga örtigt gröna inslag, friska syror, strama men fint polerade tanniner, nypon. Lång komplex och balanserad smak. Ännu outvecklad.

2008 Don Melchior. Djup, tätt rubinröd färg med blå nyans i kanten. Medelstor, komplex men ännu knuten doft, mörka, mogna bär, svarta vinbär, plommon, lite läder och piptobak och mynta. Fylligt, koncentrerat och sammetslent mörk fruktighet, täta men mjuka tanniner, sötlakrits. Mycket lång, balanserad smak med tydlig eftersmak av mynta. Ännu mycket ungt men mycket njutbart. Imponerande vin!.

Här finns en riktigt snygg vinkarta över Sydamerika.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Resan till Chile & Argentina, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: