Sydamerika: Limari och Tabali

Detta bildspel kräver JavaScript.

Andra dagen i Chile lämnade vi hotellet tidigt för att bege oss norrut till det nordliga Limari. En fem timmar lång bilresa väntade för att komma till besöket hos Tabali! Drygt en timme efter att vi lämnat Santiago så bredde en karg halvöken ut sig. Förutom att Stilla Havet då och då glimmade till, någon dramatisk bergsformation passerade och ny kaktusarter dök upp så var det ett ganska enehanda landskap.

Limari räknas till ett av de svalaste områdena i Chile tack vare närheten till havet, molntäcket som skuggar halva dagen samt på sina ställen en ihållande vind. Betraktar man bara landskapet så tvivlar på att det skulle vara ett svalt område då det är snustorrt, överstrött med kaktusar och nästa bara bebott av getter. Utmed vägarna står små skjul tätt där getost och oliver saluförs. Både oliver och vin är ganska nykomna grödor här. Det platta, öde landskapet, getosten, kaktusarna, oliverna och vinet gör att Limari känns som ett mellanting mellan Grekland och vilda västern. Det är ett litet (knappt 2000 ha), expansivt och ganska ungt vinområde som på senare tid fått mycket fokus framför allt för sina viner av chardonnay med markerad, frisk syra och mineralitet.

Tabali ligger väldigt avlägset i, vad som det verkar, den allra dammigaste och torraste delen av dalen och alldeles intill en gammal indiansk kultplats. Mitt i det platta SONY DSClandskapet där torr stubbåker och kaktusar regerar dyker plötsligt frodiga vingårdar upp och i en dalsänka ligger det moderna och smakfullt eleganta vineriet. Det syns att här har satsats stora summor av den passionerat vinintresserade och förmögne ägaren. Ofta brukar kombinationen av mycket pengar och snygg yta lämna en hel del övrigt att önska när det gäller vinernas kvalitet. Jag kan redan här avslöja att mina fördomar kom  på skam.

Vi möttes av ett ungt och entusiastiskt team av vinmakare, vinodlare och andra. Kunniga, passionerade och fantastiskt trevliga och tillmötesgående. Efter en snabb tur i vineriet som  svalkades endast av ett stort tak och den starka vinden från dalgången fick vi en lunch med smårätter av olika lokala specialiteter, bland annat getosten som var härligt krämig och mild i både syra och arom.

Vi bilades därefter en lång väg ut till vingården Fray Jorge som är den enda i Chile som består helt av en porös kalksten. Vägen var lång och gick rakt ut i ingenstans och i bakhuvudet spelades temat från ”Den onde, den gode och den fule”. När jag började ifrågasätta om det verkligen fanns en vingård i det sönderbrända och kaktusinfekterade landskapet så dök en intensivt grön matta ut sig bakom ett krön. En magnifik vingård på böljande kullar. Konstbevattnad (som nästan alla Chiles vingårdar) med vatten från en reservoir innehållande 5-6 miljoner liter vatten – cirka 4 dagars behov för den 70 ha stora vingården.

Nu blev det vingårdssurfing. Jag och exportchefen stod på jeepens flak, höll oss i ett räcke och flög fram i vinden, den starka solen och parerade svängar och gupp. Härlig frihetskänsla och ett oöverträffat sätt att uppleva vingården! SONY DSCDen vingårdsansvarige Hector Rojas (följ honom på twitter) tog oss bokstavligen in och ner i vingården och visade hur de oympade stockarnas livskraftiga rotsystem arbetade sig djupt ner i det rika och tjocka kalklagret. En riktig fördjupning i vitikultur.

Tillbaka på vinanläggningen vindrufsig, dammig och solbränd var det dags för provning. De tretton uppställda vinerna (alla provningsanteckningar nedan) imponerade överlag. Framförallt de vita vars markerade syra och tydliga mineralitet gav intryck av sälta. Mycket speciellt. Mest karaktärsfulla var inte förvånande Talinay-vinerna av druvor enbart från Fray Jorge. De röda vinerna av syrah var också riktigt bra. Jag gillar stilen som många chilenska syrah-viner har med en kombination av stor fruktighet som påminner om australiensisk shiraz och den aromatiska profilen från södra Frankrike.

Efter provningen installerade vi oss i ett otroligt lyxigt ”gästhus” som låg väl gömt mitt i en olivodling med ett fält av lavendel och en grönskande park. Snabbt dopp i den ljumma poolen (å himmel!) och sedan en sen middag utomhus. Fantastisk mat där rätten med lokal flodkräfta var mest spännande och gav en anledning till etnografisk fördjupning i den svenska kräftskivan. Efter en sista glas vin vid en eld och med den fantastiska stjärnhimlen och vintergatan över oss blev det sköna sängen.

Vaknade till intensivt fågelkvitter och i den svala morgonluften tog jag ett uppfriskande dopp. Härlig frukost med nypressad apelsinjuice och toast med mogen avocado (som smör) med lite olivolja och salt. Himelskt! Därefter dags för fem timmar i bilen igen där denna långa text är skriven. Ett minnesvärt besök väl värt tio timmar i bilen och 36 timmar utan nätuppkoppling.

 2012 Chardonnay Special Reserve. Ljust gul, grön ton. Stor fruktig doft av honungsmelon, mogen citrus, vingummi, liten vaniljton, och en doft av krita. Medelfyllig, mycket hög och frisk syra, nästan spristsig känsla, koncentrerad, slank frukt, citrus, gröna äpplen, lite omogna gröna insla, någon skalbitterhet. LIte kort eftersmak men mycket mineralitet.

2011 Talinay Chardonnay. Mycket ljust gul. Ganska stor citrusdominerad doft med tydlig, kritig mineralitet, lemoncurd, ananaspastiller. Medelfyllig, höga, friska men snyggt polerade toner, mineralitet med övertoner som känns som sälta, mycket fokuserad, koncentrerad och slank citrusfruktighet. Lång, ren, balanserad. Mycket bra och intressant på samma gång. uppskattat pris i Sverige 149 kronor.

2012 Sauvignon Blanc Reserva. Mycket, mycket ljust gulgrön. Ganska liten och enkel doft, frisk, örtigt grön doft, lite päronsplitt. Lätt, torr, mycket frisk, nästan spritsig, grön, citrusfruktig och lite endimensionell fast med ett intressant mineralstramt avslut återigen med lite sälta. På beställningssortiment för 79 kronor. Det är den värd.

2012 Sauvignon Blanc Reserva Especial. Mycket, mycket ljust gulgrön, gränsande till vattenklar. Medelstor doft med viss komplexitet tydlig citruskaraktär, dämpad aromatik, roses lime, mogen citrus, lätt, frisk örtighet, carambole och jasminris. Lätt, mycket torr och frisk med strama, nästan salta mineraldrivna syror, lime, citron, gröna äpplen, omogna krusbär. Snygg, stram och mineralstinn sauvignon blanc med bra längd och fin komplexitet.

2012 Talinay Sauvignon Blanc. Mycket, mycket ljust gulgrön, gränsande till vattenklar. Medelstor doft av citrus, lime, svartvinbärsblad, vita vingummin, liten rökig och kritdominerad karaktär. Torr, lätt, elegant med snygga, friska syror balanserade mot fokuserad citrusfruktighet, krispiga gröna äpplen och återigen den salta mineraltonen. Lång, fokuserad eftersmak. 

2012 Dry Muscat Reserva. Ljust gul. Stor, aromatisk, parfymerad och blommig, vingummin, mango, apelsinblom och en rejäl dos vitpeppar. Lätt, torr, lite oljig munkänsla, mycket fruktig, bra syra och rik frukt och en nästan löjligt tydlig vitpepparkaraktär. Lite kort och något obalanserat.

2011 Pinot Noir Reserva Especial. Ljust hallonröd färg. Ganska liten doft av röda, mogna bär och ett lite dammigt inslag, gröna och något omogna toner, lingondricka och en liten mineralitet. Lätt, mycket frisk, röda bär, tomat/umami-känsla, lite åtstramande ekstruktur, obefintliga tanniner, lite enkel men med en tydlig mineralitet i eftersmaken. Ganska kort smak och lite grönbittert avslut. 

2010 Talinay Pinot Noir. Ljust hallonröd. Medelstor doft med viss komplexitet, nyanserad karaktär av mogna röda bär, viss eldighet, torkade örter, syltade körsbär, mörk choklad och någon jordighet. Medelfyllig, frisk, välstrukturerad med tanningrepp, återhållen rödbärig frukt med fokus, tobak, lakrits och bra längd med mineralitet. Ung och ganska tuff med mycket potential.

2011 Syrah Reserva. Tät blåröd färg. Stor, mörkfruktig kruddig doft av örter, kryddpeppar, rått kött, marmelad, eukalyptus och piptobak. Fyllig, mycket fruktig med väl dolda syror, mjuka men rika och täta tanniner, mogna mörka bär, skogshallon, körsbär, balanserad örtighet och en vira aromatisk efterbeska. Lång och snyggt balanserad med diskreta fat och mineralitet. Riktigt bra syrah som säljs till restauranger för endast 89 kronor!

2010 Syrah Reserva Especial. Tät blåröd färg.  Ganska liten doft, med tät kryddighet, kött, läder, björnbärssylt. Fyllig, mycket frisk, strama tanniner som något döljer stor och fokuserad mörk fruktighet, pepparkryddig och lite rökig tjärton.. Ännu ungt och slutet vin med ek som är lite ointegrerat i eftersmaken.

2009 Tabali Reserva Especial (74% syrah, 14% merlot, 12% cabernet sauvignon). Djupt mörkröd med liten blå nyans. Stor, nyanserad doft med karaktär av charkuterier, läder, dämpad krydighet, oxiderad svarvinbärsgelé. Fyllig, rik och mycket fruktig med koncentrerade jordgubbar, svarta vinbär/cassis, tobak, läder, mocca, mycket välstrukturerad med integrerade syror. Lång, komplex eftersmak med begynnande mognad. Mycket bra! 

2009 Payen (syrah). Tät, djup och blåröd färg. Stor doft av lätt rökiga charkuterier, skinnet av sauccison sec, koncentrerad mör fruktighet, svarta vinbär. Fyllig med rik mörk koncentrerad fruktighet balanserad av förvånansvärt hög syra, polerade tanniner, uppfriskande eukalyptus. Mycket lång, elegant och fokuserad med förvånsvärd lätthet i slutet.

2011 Late Harvest Muscat Reserva. Ljust gul. Ganska stor och pepprig doft med aprikos, persikor, mogna citroner, vita blommor och mandelmassa. Medelfyllig, simmig och söt med frisk syra, lätt aromatisk, citus, gröna äpplen, färska periskor, bra längd och en fint balanserande citrusskalsbeska.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Resan till Chile & Argentina, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Sydamerika: Limari och Tabali”

  1. 16 januari 2013 den 21:53 #

    Låter som ett helt fantastiskt besök, vilken upplevelse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: