Sydamerika: Emiliana och Casablanca

Detta bildspel kräver JavaScript.

När vi lämnade Santiago för att köra västerut var det närmare 30° redan på morgonen. Knappt 45 kilometer senare i den gröna dalen Casablanca svepte dimmorna in de frodiga kustbergen och bilens termometer visade på 18°. En slående skillnad i klimatet. Senare på  eftermiddagen brände solen bort molnen och värmen steg snabbt upp mot trettio.

Första besöket var hos Emiliana. De som var med i början på 90-talet minns säkert den röda, härtappade storsäljaren Santa Emiliana. Det är samma producent, ägd av Concha y Toro som idag profilerat sig med ekologi, biodynamik och fairtrade. Emiliana förfogar över närmare 1000 ha vinodlingar spridda över många av landets regioner. 80% av dem är certifierat biodynamiska och men samtliga är i olka stadier av omvandling. Anläggningen i Casablanca är ett populärt turistmål med provningsrum, butik, inhägnader med klappningsbenägna lamadjur och höns och guineafowls som strövar fritt.

Jag vet inte vad Rudolf Steiner skulle ha sagt om konstbevattning eller att druvor och must transporteras tre timmar bort för att vinifieras. Emiliana har dock anlitat en konsult för att  bland annat anpassa månkalendern till södra halvklotets stjärnhimmel så de har säkert koll på det.

Vinerna är hur som helst mycket bra. Särskilt 2010 Coyam som är ett fynd, och jag överraskades av 2012 Adobe Gewürztraminer. Dessutom kan meddelas om att det där pratet om att ”det finns inget som svenska jordgubbar” inte stämmer. Det är säsong för jordgubbar här och det är galet goda och söta!

2012 Novas Sauvignon Blanc / San Antonio Valley. Mycket ljust gul. Medelstor, mycket frisk doft, dämpad aromatisk med mycket citrus och lime samt någon örtighet. Lätt, torr och mycket frisk med intensiva syror, stram frukt, viss mineralitet. Tydligt svalklimat med ren eftersmak med bra längd men vinet känns något obalanserat på grund av syran som dominerar.

2012 Adobe Chardonnay / Casablanca Valley. Ljust gyllengul. Ganska stor och typisk gulfruktig chardonnay-näsa och lite tutti-frutti-inslag (kan komma från den lilla inblandningen av marsanne och viognier), persika och gula äpplen. Fyllig, mycket friska syror som balanserar en ganska rik fruktighet och en liten fetma samt en viss stramhet. Bra längd och ett snyggt vin för en liten peng.

2011 Emiliana Reserva Riesling / Bio-Bio. Ljust gul med lite gröna inslag.  Ganska stor doft med mycket tydlig ton av lime (Rose´s Lime) och mogna gula frukter och en antydan av petroleum. Medelfyllig, mycket frisk med fin , balanserad citrusfruktighet och en viss mineralitet i avslutet.

2012 Adobe Gewürztraminer / Rapel. Ljust gul. Ganska stor doft med lätt parfymerade toner av rosor och lavendel samt  päron och persika. Medelfyllig med en överraskande syra för druvan, bra frukt och en liten restsötma och en riktigt skön skalstramhet i avslutet. Ovanligt aptitretande och snygg gewürztraminer som till och med jag gillar. 

2011 Signos de Origien (white blend). Medelgul. Stor, mycket fruktig och med en kryddig och parfymerad komplexitet, persika och lite aromer av ny ek. Nästan fyllig, frisk och mycket fruktig med tydlig fetma och en balanserande beska och liten ekstruktur, kryddiga aromer och viss längd. Ligger lite framtung i munnen. Kan utvecklas lite.

2012 Adobe Cabernet Sauvignon / Rapel Valley (tankprov). Medeldjup blåröd. Medelstor, frukti med toner av mogna röda och blåbär och en liten örtighet. Medelfyllig, mycket friska och lite bråkiga syror, bra fruktighet av röda bär och svarta vinbär och en viss stramhet. Bra längd. Enkelt och oförargligt men med viss motstånd.

2011 Étnico Syrah – Merlot – Cabernet Sauvignon / Rapel Valley. Ganska liten doft av röda och blå bär samt någon rökighet. Medelfyllig, frisk och ganska stram karaktär som håller tillbaka frukten något. Lite tillbakahållet vin som kräver någon mat för att tämja det.

2010 Novas Carmenere – Cabernet Sauvignon / Colchagua. Djup blåröd färg. Stor dogt av rik mogen frukt, svarta vinbär, blå plommon, mjuka och mogna tanniner lite vanilj och fatkryddighet. Fyllig, mycket fruktig, rik och mogen mörk frukt som hålls upp av friska syror och en snyggt inbäddad fatstruktur. Bra längd men lite grönbitter i avslutet.

2010 Novas Syrah – Mourvedre / Colchagua. Djupt purpurfärgad. Stor, syltig och med en tydlig vanillinton, kola. Fyllig, frisk och mycket strama tanniner, mörka bär, svarta vinbär, björnbär, lite piptobak. Mycket ung med bra balans, längd och fin potential för utveckling.

2010 Signos de Origen Carmenere / Colchagua. Djupt röd med purpur i kanten. Medelstor men lite sluten doft av syltiga mörka bär, svarta vinbär och lite mynta. Fyllig med friska men polerade syror, fina täta tanniner, massor med mörk frukt med en bakgrund av diskret ek, tydlig mynta i eftersmaken, saftig fruktighet. Mycket bra längd och frisk eftersmak. Mycket bra.

2010 Coyam / Colchagua. Tät, djup blåröd färg. Medelstor, djup, ännu knuten doft av mörka, mogna bär, plommon, lakrits och mynta. Fyllig, rik men samtidigt sval och stram fruktighet, svarta vinbär, jordgubbar, sötkryddig, balanserad med snygg ekstruktur. Mycket lång och väl balanserad med munkänsla som är både ”vertikal” och ”horisontal”. Riktigt bra vin som ännu är mycket ungt. 179 kr är ingenting!

2009 Gê / Colchagua. Djup, tät blåröd. Stor, rikt fruktig, något vaniljinslag, lite aromatisk ton och ett visst inslag av flyktiga syror. Fyllig, intensiva men polerade syror, mogen men slan och saftig, nästan söt, frukt  med toner av jordgubbar, svarta vinbär, plommon och mörka körsbär. Mycket komplex och rikt men samtidigt med en luftighet. Lite ”wow-känsla”.

Etiketter:, , , , , , , ,

Kategorier: Resan till Chile & Argentina, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Sydamerika: Emiliana och Casablanca”

  1. 18 januari 2013 den 11:52 #

    Vilka fina bilder du tar – eller är det kameran som är så fantastisk?

  2. Petri Kinnunen
    23 januari 2013 den 7:13 #

    En av höjdpunkterna var Montes när jag var i Chile 2006.Men Casa Lapostolle har också väldigt bra viner om ni ska till Colchagua

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: