Sydamerika: Juver, fjordingar, Odfjell och gammal carignan

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter besöket hos Quintay i Casablanca bar det av till Odfjell i Maipo Valley.

Namnet ”Odfjell” kommer från den norske redare som på 1990-talet köpte egendomen som då var en fruktodling. Det norska ursprunget märks på den röd-blå-vita vimpeln på flaggstången, arktitekturen med förkärlek för heltäckande träpanel samt stuteriet med närmare femtio norska fjordhästar som bland annat används i vingårdsarbetet.

Eftersom vi anlände på kvällen och besök och provning var planerat till dagen efter tog den australienfödde exportchefen Dean till Parriladas Argentinas för middag. Det var en jättelik grill- och familjerestaurang med plats för 2000 (!) gäster. Enkelt, stimmig men omåttligt populärt på grund av den goda maten. Vi började, förstås, med en pisco sour i peruansk stil (chilensk blandas med florsocker, den peruanska på sockerlag) och lite smårätter. Därefter fick vi in en liten koleldad bordsgrill med jättefina lokalt producerade korvar, butifara på fläsk och longaniza av nöt, samt…juver (ubre). Jodå. Kossans juver kom presenterad i beigegula skivor som grillats. Mört i konsistensen, som ett mellanting mellan grov paté och kompakt bröd som fuktats och stekts. Odistinkt smak. Det klassiska ”smakar som kyckling” ligger nära till hands. Inget jag kommer att längta efter i framtiden.

Därefter kom hudrätten; Bife chorizo a lo pobre. Stora, saftiga biffar på den fräsande kolgrillen serverad med pommes frites, karamelliserad lök och två stekta ägg. Till det en sallad på bifftomater, palmhjärta (smakar kronärtskocka typ) och den där fantastiska avocadon som serveras till allting. Sagolikt kött som var så saftigt att det nästan sprutade om det när man skar i det. Trots påtaglig mättnadskänsla utan att ha kunnat avsluta biffen så propsades det på dessert. Papaya chileno är papaya serverad i sockerlag, papayan är inte fullt så söt som man är van vid och har en fastare, snudd på läderartad konsistens. Mycket gott. För att avsluta blev det lokalt mousserrande vin för att rensa flabben; Champaña Ambassador var halvtorrt och förmodligen överblivet sedan nyår, men vi det här laget var jag inte så nogräknad. Fantastiskt gott och trevligt alltihop!

Natten spenderades i gästrummen belägna snett ovanför fjordingarnas stall och det låg en svag doft av brettanomyces över allting (vinnördar fattar). Efter en spartansk frukost träffade vi den sympatiske Arturo som är ansvarig för odlingarna. Snabbt framgick det att man inte bara var ekologiska utan fullt ut biodynamiska med allt vad det innbär. Det blev mycket prat om kosmos, energier, balans, gödsel och en titt ner i trollerilådan med dekokter och magiska preparat innan jag avslöjade min ståndpunkt. Efter en kort diskussion enades vi om att vara oeniga. Därefter blev det en tur i vingården och jag fick rida på en av fjordingarna! Det var trettio år sedan jag senaste och enda gången satt på en hästrygg. Lite skakigt till en början då hästen försökte ta sig friheter och jag var på väg rakt ut i geografin helt okontrollerat. Men snabbt fick jag kläm på det. Antingen är jag en naturbegåvning eller så var det en ovanligt begåvad häst, förmodligen det sistnämnda.  Det var en fantastiskt skön känsla att få se vingården (och komposthögarna) från hästryggen. Rekommenderas!

Provningen av vinerna ägde rum i vinanläggningen som är byggd utmed en bergssluttning och var den första i Chile som helt och fullt använder sig av gravitation, det vill säga inga pumpar. Genomgående mycket bra viner som nästan alla präglades av en gemensam elegans. Mest intressant var den ganska unika provningen sex årgångar av Orzada Carignan (se längst ned). Odfjell var pionjärer med denna druva som nu fått lite kultstatus i Chile. Orzada Carignan kommer från vingårdar med 90-100 år gamla vinstockar som är dry farmed, det vill säga utan konstbevattning vilket är mycket ovanligt här. Avkastningen är så liten som knappt en halv butelj vin per vinstock och man använder sig av den naturligt förekommande jästen. Personligt och bra vin med fantastisk lagringsduglighet. Vinet finns till restauranger i Sverige genom Arcus för futtiga 119 kr. Inga av Odfjells viner finns tillgängliga genom Systembolaget tyvärr.

2012 Armador Sauvignon Blanc / Casablanca Valley. Ljust citrongul. Ganska stor, ren citrusdominerad doft med tydlig karaktär av granny smith-äpplen, gräsiga toner. Torr, mycket friska och pigga syror, bra kropp och fruktighet med tydlig äppelkaraktär, lime och en bra stramhet i avslutningen. Bra längd med rent och friskt avslut.

2011 Armador Cabernet Sauvignon /  Maipo Valley. Medeldjup rubinröd med blå kant. Medelstor doft med dova toner av mörka bär, svarta vinbär, piptobak och lite russin. Medelfyllig, mycket frisk med saftig karaktär av svarta vinbär, skogshallon, måttliga tanniner och och antydan till mineralitet. Ok längd.

2010 Capitulo Flying Fish (red blend). Medeldjup med purpurinslag. Medelstor, öppen doft med massor med röda bär, jordgubbar, nypon, svarta vinbär och plommon. Medelfyllig, mycket frisk, slank röd frukt, svarta vinbär, blodapelsin, mineralitet och ganska strama tanniner. Lång smak och kvardröjande, salivretande syror.

2011 Orzada Carmenere / Maule Valley. Mörkt purpurfärgad. Ganska lite och knuten doft son släpper fram lite mörka bär och gräsighet. Fylligt, rikt, nyanserat fruktig med mycket friska och läskande syror, salmiak, massor med röda och friska bär, mörk choklad och tajta tanniner. Lite kort men kan utvecklas.

2010 Orzada Malbec / Lontue. Mörkt blåröd. Stor och dov doft av plommon, mörk mogen frukt, läder, torkad chili. Fyllig, frisk och med sammetslen, slank frukt som balanseras med höga, eleganta och välstrukturerade tanniner. Lång smak, elegant och ungt med stor potential. Mycket elegant malbec.

2009 Family Saga (blend). Djupt rubinröd med blå nyanser. Stor, generös, mycket fruktig, nästan syltig med karaktär av svarta vinbär, rönnbär, örter och peppar, paprikapulver. Fyllig, mycket frisk, elegant med frisk fruktighet, röda bär, svarta vinbär, apelsin, mycket fint polerade och mogna tanniner. Mycket lång och fokuserad smak med stramt avslut och inslag av mynta. Mycket snyggt

2009 Aliara (blend). Djupt röd med blå nyanser. Medelstor, nyanserad doft av mörka bär, mogna jordgubbar, blöt matjord, mineralitet, musselskal och mörk choklad. Fyllig, intensiv, mycket frisk med fokuserad, slank röd frukt, svarta vinbär, fint strukturerade tanniner och lång, bred eftersmak. Elegant och nyanserat.

2007 Odfjell (100% malbec). Mycket tät blåröd färg. Ganska liten och knuten doft av mörka körsbär, plommon och en lite rökig mineralitet. Fyllig, mycket höga och friska syror, stramt, nyanserat och med mörk fokuserad frukt, höga och tuffa tanniner som bäddas in av frukten. Mycket ungt, fortfarande lite bråkigt på grund av ungdom, men mycket läckert och lovande.

Vertikal av Orzada Carignan – Maule Valley.

2001. Medeldjupt rubinröd med antydan till orange i kanten. Stor doft med tydlig mognad, läder, torkad frukt, aromatiska örter, nyponpulver, rökt paprika, svamp och pepprighet. Medelfyllig, frisk, mogen smak av röda bär, torkad frukt, lite torra tanniner. Lång, bred smak med bra längd och förvånansvärt spänstigt.

2003. Rubinröd. Stor doft av mogna och lite syltiga bär, peppar, läder, lite flyktiga toner. Medelfyllig, mycket frisk, välstrukturerad och massor av röda bär, fint polerade tanniner med bra grepp. Lång smak med kvardröjande röd bärighet och pepprighet.

2005. Djupt rubinröd med blå nyanser. Medelstor, nyanserad doft av tranbär, lingon, röda äpplen, svarta vinbär, läder och lite lavendel. Fyllig, mycket frisk och rikt fruktig med tuggiga tanniner, röda bär, saftigt fruktig. Lång, bred eftersmak med tanningrepp bra munkänsla samt lite tobak och mynta.

2007. Djupt rubinröd med små purpurglimtar. Medelstor med tydlig flyktighet och läder från mognad, mörka och röda bär. Fyllig, mycket fruktig och frisk med mörka bär, svarta vinbär, björnbär, saftighet som stramas upp av tuggiga tanniner. Bred, lång eftersmak med massor av lakrits.

2009. Medeldjup violett. Medelstor, örtig, blommig doft, apelsinskal och röda bär samt en liten rökighet. Fyllig, mycket fruktig och saftig smak av mogna skogsbär, svarta vinbär, frisk syra och nästan köttiga tanniner. Lite kort smak men bra att dricka nu.

2010. Ganska djup purpur. Medelstor doft av mörka och röda bär, mörk choklad, viol och mörk matjord. Medelfyllig, mycket frisk och salivretnde syra, slank röd frukt, peppar, mörk choklad, körsbär och fina tanniner. Eftersmak med bra längd och lite känsla av kaffesump (på ett bra sätt).

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Resan till Chile & Argentina, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Sydamerika: Juver, fjordingar, Odfjell och gammal carignan”

  1. 20 januari 2013 den 11:59 #

    Vilken härlig upplevelse du får! Så fina bilder….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: