Sydamerika: Montes – ett Änglagård?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sista dagen på resan inleddes med ett besök på Montes.

Montes var en av de första chilenska producenterna att helt fokusera på kvalitetsviner och var ganska tidiga på den svenska marknaden med viner av riktigt hög kvalitet som visade vad Chile hade att erbjuda. Man startade 1987 och var bland de första att plantera vin på bergssluttningar. Lokalbefolkningen stod i princip och pekade finger och skrattade ut det dumma tilltaget. Varför plantera på berget när man hade den bördiga dalen nedanför. Anledningen visade sig genast i mer strukturerade och aromatiska viner. Än idag fortsätter man detta arbete och söker sig högre upp och har byggt terrasser för sydfranska sorter som syrah, grenache och carignan.

Liksom på den argentinska systergården Kaiken som jag också besökte, är änglarna närvarande. En av grundarna tror nämligen på änglar och på Montes står de i var och vart annat hörn. Allt från stora träskulpturer till skräpiga, kitchiga tyllvarianter. Det är lite som om Christina Schollin skulle ha ett vineri. ”Andligheten” sträcker sig också till att hela vinanläggningen är uppbyggd enligt feng-shui för att skapa harmoni. Jag vet inte om något gått fel, men jag tyckte stället var rörigt och inte ens särskilt vackert. Fast det sistnämnda är ju så klart subjektivt. När vi trädde in i fatkällaren som skapats som ett auditorium där ekfaten var riktad mot en fiktiv ”lärare” som ”studenter” och där det oavbrutet spelades musik med mässande munkar, ja då fick jag bita mig i läppen. De höll i alla fall inte på med biodynamiktramset.

Absolut inget fel på vinerna däremot. Som vanligt under denna resa bjöds det på jämn bra kvalitet med några riktiga toppar. Purple Angel var nog den allra bästa carmenere jag provat. Många av vinerna finns också på Systembolaget.

2012 Montes Sauvignon Blanc Limited Selection / Leyda Valley. Mycket ljust citrongul. Stor, tydlig, örtig, limeig, krusbär, svartvinbärsblad. gröna äpplen. Sauvignon blanc i kvadrat. Lätt, krispig, torr, mycket frusk, gröna äpplen, bra slank frukt, stram avslut med mineralitet. Bra längd.

2011 Montes Sauvignon Blanc Outer Limits / Aconcagua Valley. Ljust citrongul. Stor, mogen gul doft, melon, hjortron, gröna äpplen. Medelfyllig, mycket frisk smak, krispiga syror, grön frukt, äpplen, krusbär, mycket mineral. Lång eftersmak.

2011 Montes Alpha Charddonay / Casablanca Valley. Ljust gul, grönt inslag. Stor, uttrycksfull, mogen frukt, komplext och lite funkigt inslag, exotisk frukt. Medelfyllig, sval gul frukt, bra syra, diskret ek, gula äpplen, lime och citrus. Bra längd och balans.

2010 Montes Alpha Pinot Noir / Casablanca Valley. Mycket ljust körsbärsröd med orange kant. Stor, generös och nyanserad doft av mogna röda och nästan syltiga bär, fint aromatisk, syltade körsbär och tobak. Medelfyllig, mycket frisk, eldig, lite tung ekstruktur, torra tanniner, röda bär, kryddor. Obalanserat. Synd då doften var magisk.

2011 Montes Twins Cabernet – Malbec / Colchagua Valley. Medeldjup blåröd färg. Stor, mörkfruktig, rökig, bacon, söta röda bär, vanilj och lite gröna inslag. Ganska gyllig, koncentrerad frukt, mörka bär, björnbär, svartavinbär, sötlakrits, fina tanniner och bra syra. Bra längd med tuggig frukt. Trevligt.

2010 Montes Alpha Malbec / Colchagua Valley. Medeldjup blåröd färg. Medelstor, lite knuten doft av mörka bär och grönt örtiga inslag. Fyllig, mycket frisk, rik mörk frukt, fint strukturerad och lite tuggig, lakrits, aromatiskt ock kryddigt inslag. Mycket bra längd med och elegans, friskt och ganska intensivt avslut.

2010 Montes Alpha Cabernet Sauvignon / Colchagua Valley. Medeldjup rubinröd. Stor, ung, ganska intensiv doft av svarta vinbär, eldighet, mynta, ekkryddor och lite vanilj. Fyllig, intensiv, stram, mycket frisk, smakrik, rik mörk frukt, svarta vinbär, mentol, snyggt strukturerad ek. Lång, intensiv och mycket ung smak. Bra potential.

2010 Montes Alpha Syrah / Colchagua Valley. Medeldjup rubinröd. Stor, kryddig, aromatisk, röda mogna bär, rökig, viol, lite tung vanilj. Fyllig, mycket frisk, välstrukturerad, tuggig, rik röd fruktighet, örter, kryddor, rök och läder. Elegans i all överdåd. Bra längd och rik eftersmak.

2010 Montes Alpha Carmenere Marchigua Estate / Colchagua Valley. Djupt blåröd. Medelstor, komplex, nyanserat mörkfruktig doft med mynta, plommon, svarta vinbär, vilda smultron, aningen stallbacke, lite läder, choklad. Fyllig, mycket fruktig, rik och köttig fruktighet, fina och mjuka tanniner med bra struktur, svarta vinbär, mynta, hallon, choklad och lakrits. Lång och smakrik. Mycket bra. 

2010 Montes CGN Outer Apalta Vineyard/ Colchagua Valley. Gansk ljust körsbärsröd med blå nyans. Stor uttrycksfull, eldig, aromatisk, peppar, rosépeppar, tomatblad, tallbarr. Medelfyllig, rödfruktig, mycket frisk, eldig, kryddig, pepprig, smakintensiv, lång stram och mineralig. Bra längd och fin balans, Ännu ung och lite bråkig.

2010 Montes Alpha ”M”  Apalta Vineyard / Santa Cruz. Djupt rubinröd. Stor, ung, nyanserad doft av jordgubb, svartvinbär, mynta och en sval känsla. Fyllig, kraftfullt men elegant strukturerad med fina syror, mogna tanniner, rik mörk frukt, friska jordgubbar, lakrits, kryddor och mynta. Ungt vin med stor potential och en lång rik smak som inte vill släppa taget.

2010 Montes Alpha Folly Apalta Vineyard (syrah) / Santa Cruz. Djupt blåröd. Stor, rikt fruktig, aromatisk, lätt rökig, blodapelsin, mogna röda bär. Fyllig, kraftfull kryddigt fruktig, välstrukturerade tanniner och syror och fin ek i bakgrunden. Intensiv och lång eftersmak med kryddighet. Maffigt smakrik med en del elegans.

2010 Purple Angel  Apalta y Marchigue Vineyard (carmenere) / Santa Cruz. Djupt blåröd. Ganska lite, knuten och outvecklad doft med mörka mogna bär och liten vaniljdoft. Medelfyllig, slank med polerade syror, sval frukt, svarta vinbär, mynta, tuggiga men välintegrerade tanniner. Lång, elegant nyanserad och fint strukturerad. Vackert vin!

Här finns en riktigt snygg vinkarta över Sydamerika.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Resan till Chile & Argentina, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: