Sydamerika: Maquis – en oas och slutstation

Detta bildspel kräver JavaScript.

Resans allra sista besök blev hos Viña Maquis.

Jag hade inga förväntningar överhuvudtaget på detta besök. Den moderna vinanläggningen som låg omgiven av flacka vingårdar var steril ganska anonym och vi bjöds in att prova några viner i ett kalt rum. Vinerna som presenterades var från en separat linje av viner i ett lägre prissegment under namnet Calcu. Välgjorda men anonyma speglade de stilen på vineriet (se provningsanteckningar längst ned). Förväntningarna hade definitivt inte höjts när vi tog bilen till nästa vingård och provning.

Nu började det så sakta vända. Vinodlingarna vi anlände till hade ett unikt läge mellan det två floderna Chimbarongo och Tinguiririca. Marken var mer kuperad och i små sänkor fanns rik växtlighet av träd, blommor, gräs och buskar. Stor biodiversitet som man lägger stor vikt vid att bevara och utveckla. Vi kom slutligen fram till en stor avocadolund med hundraåriga avocadoträd och grönsaksodlingar som vingårdsarbetarna skötte och sålde skörden för att dryga ut sin inkomst. I halvskuggan under ett av träden hade dukats upp för provning.

Maquis gör endast fem viner av högre kvalitet alla med sin distinkta karaktär. Särskilt imponerad blev jag av rosévinet sam Maquis Clien. Vinerna saknar tyvärr ännu svensk importör. Underbart att i lugn och ro i denna oas prova några riktigt bra viner (jag slutade spotta då det var sista stoppet på resan) under ett stort träd, känna solen i ansiktet och samtala stilla. En perfekt avslutning på en lång resa.

2012 Maquis Rosé / Colchagua. Ljus blekrosa. Stor, väldoftande. mogna röda men svala bär, kryddig, blodapelsin, lakrits. Medelfyllig, mycket frisk, smakrik, blodapelsin, clementin, röda friska bär, nyans av lakrits, mineralrik och stram eftersmak. Lång, intensiv eftersmak med massor med apelsin. Mycket läcker.

2010 Maquis Carmenere / Colchagua Andes. Medelstor, nyanserat parfymerad av viol, mörka mogna söta bär och en liten örtighet. Fyllig, rikt fruktig, frisk och fin syra, lakrits, kaffe, mint, strukturerade men mjuka tanniner, lite köttig frukt, svarta vinbär. Balanserad, mjuk och rik eftersmak med lång smak. 

2010 Maquis Cabernet Sauvignon / Colchagua Andes. Ganska djupt blåröd. Medelstor, väldoftande nästan blommig doft, svarta vinbär, hallon, mynta. Fyllig, nyanserat fruktig smak med strukturerade mjuka tanniner, slank men koncentrerad frukt, mineralrik, svarta vinbär, jordgubbar, lätt fatkryddig. Lång eftersmak, elegant, snygg och nyanserad med lite gräsiga toner i avslutet.

2008 Maquis Clien / Colchagua Andes. Medeldjupt purpurfärgad. Stor, rik och nyanserad, parfymerat rödfruktig, blodapelsin, svarta vinbär, körsbärslikör, violpastill och ett animaliskt anslag. Fyllig, mycket frisk, luftig, mycket fin struktur och fint nyanserad röd bärighet, kryddor, peppar, örter och lite gröna nyanser. Lång, balanserad, intensiv och komplex. Fascinerande vin. 

2008 Maquis Franco / Colchagua Andes. Medeldjup och intensivt purpurfärgad. Medelstor, ung, ännu outvecklad, blåbär, vispgrädde, russin och en metaalisk ton samt gröna inslag. Fyllig, eleganta syror, slank, rik, fokuserad och mogen frukt, svarta vinbär, röda vinbär, lakrits. Mycket lång och fint balanserad eftersmak med örter, lakrits, och nästan stålaktig eftersmak. Luftig och elegant.

De enklare vinerna under varumärket Calcu

2012 Calcu Sauvignon Blanc / Colchagua Andes. Mycket ljust gul. Stor, örtig, krispigt, grön. krusbärr. svartavinbärsblad. Lått. torr, mycket frisk, krispig krusbär, gröna äpplen, lime, citrus. Bra frukt men lite kort. Stramt avslut. Enkel men fräsch och välgjord.

2012 Calcu Rosé / Colchagua Andes.. Mycket ljust och lätt hallonrosa. Medelstor, nyanserat rödbärig, hallon, vinbär, örter, gräs och en liten mineralitet. Lätt, mycket frisk och fräsch, fin bärighet, lite stram och mineralig, lime. Snyggt balanserad, fräsch rosé med karaktär.

2010 Calcu Cabernet Franc / Colchagua Andes. Medeldjupt blåröd. Medelstor, mycket fruktig doft av blå och röda bär, lakrits, gröna örter och lite vanilj. Medelfyllig, mycket frisk, lite pepprig, fina tanniner, gröna örter, liten grön beska, svarta vinbär och bra längd. Lite bläckig eftersmak.

2010 Calcu Cabernet Sauvignon / Colchagua Andes. Medeldjupt blåröd. Medelstor, fruktig, svarta vinbär, mynta och lite fatkryddor. Medelfyllig, fin fruktighet, sval mörk bärighet och frukt, balanserade och mjuka tanniner, frisk syra, örtigt, mintig och liten ekstruktur.

Här finns en riktigt snygg vinkarta över Sydamerika.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Resan till Chile & Argentina, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: