Sydamerika: Kaiken

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter en ledig dag i söndagssömniga Mendoza så var det dags för en intensiv dag med tre besök.

Första stoppet var hos Kaiken som startades för tio år sedan som en avläggare till chilenska Montes (som ska besökas på torsdag). Man är inrymd i en enorm anläggning som startades av en italiensk familj på 1930-talet för produktion av billiga bordsviner, brandy och olivolja. Det italienska inflytandet i regionen är mycket stort. Kvar från denna tid är också en gammal vinodling som är uppbunden i pergolastil, en metod som kan ge stora skördar, skuggar druvorna och underlättar skörd då man slipper böja sig för att plocka druvorna. Används sällan för viner av bättre kvalitet, men innan man hann riva upp vinstockarna upptäckte man att de gav ett sällsynt koncentrerat vin. Man sköter nu om den vingårdsplätt omsorgsfull och och planterar nytt när gamla stockar dör.

Vi fick förklarat för oss skillnaderna mellan kontrollerad droppbevattning och den arbetsintensiva metoden då man översvämmar vingårdarna. Mendoza är ett ökenområde och de 4% av arealen som är odlad och beväxt är antingen konstbevattnad eller ligger nära floderna. När man droppbevattnar fuktas de översta lagren av jorden och hålls fuktiga och vinstockens rötter behöver inte söka sig djupt ned. När man genom ett system med reservoirer, kanaler, dammluckor och dikning översvämmar vingården så hinner inte rötterna ta upp så mycket vatten innan det sjunker undan och stannar i de djupare jordlagren dit rötterna måste söka sig.

I en hundraårig vingård fick vi en förevisning av hur terroir kan yttra sig i Mendoza. Det skulle bli mer av den varan senare på dagen.Man skyddar ofta druvorna med nät mot det kraftiga hagelskurar som kan drabba området och orsaka mycket förödelse. Men i den gamla vingården fanns fortfarande kvar oliv- och frukträd som förr användes som skydd då deras kronor delvis skyddade druvorna men framför allt kunde ge en annan skörd om det nu inte blev några druvor.

Vinerna var av lite varierad kvalitet. Bäst var i mitt tycke deras rosé samt Kaiken Ultra Malbec och Kaiken Mai Malbec, varav den sista var så bra att den fick följa med hem. Ett par av vinerna finns på Systembolagets beställningssortiment, tyvärr inget av de bättre.

2010 Kaiken Sparkling Pinot Noir – Chardonnay / Mendoza. Mycket ljut gul med små fina bubblor. Ganska stor doft av citrus, gröna och gula äpplen, fina jästaromer. Mjuk mousse, torr, mycket frisk, gröna äpplen, lite fet autolyskaraktär och stramt avslut men ganska kort.

2012 Kaiken Torrontés / Salta. Ljust gul med grönt skimmer. Mycket stor aromatisk och fruktig doft av rosenvatten, pomerans, omogen banan,  grön paprika och vitpeppar. Torr, mycket frisk och fruktig, citron, lime, granny smith, mycket aromatisk med ok längd. Typiskt avslut med lite bittra örtiga toner.

2011 Kaiken Ultra Chardonnay / Mendoza. Ljust gul med gröna nyanser. Medelstor, ycket fruktig doft av mogna gula frukter, galiamelon, gula äpplen, lite gummianslag, vanilj, fruktkarameller, fruktsallad och en liten ”funky” karaktär som balanserar det lite godislika. Medelfyllig, mycket frisk och fruktig med fet munkänsla, honungsmelon, päron, omogen annans, tydlig ekstruktur. Lite kort i smaken och något ihålig.

2012 Kaiken Rosé Malbec / Mendoza. Ljust hallonröd med blå nyans i kanten. Medelstor, frisk och bärig doft av vilda smultron, skogshallon, lingon och samma ”funkighet” som i det förra vinet. Medelfyllig, torr, mycket fruktig med en liten fin tanninstruktur, mineralitet och mycket lång eftersmak. Balanserat, välstrukturerat och snyggt.

2010 Kaiken Malbec / Mendoza. Medeldjupt röd färg med liten blå nyans. Medelstor, mörkfruktig doft av björnbär, plommon och tydlig syltighet med liten komplexitet av viol och salmiak. Medelfyllig, lite syltig smak av blå bär, sötlakrits, tomatpuré, mjuka och lite tuggiga tanniner och en liten eknärvaro. Bra längd men lite fadd och söt i avslutet.

2011 Kaiken Cabernet Sauvignon / Mendoza. Djupt rubinröd med liten blå anstrykning. Stor och fruktig doft av svarta vinbär/cassis och mörka körsbär, eldighet, vanilj och liten fatkryddighet. Fyllig, mycket fruktig och rund med mjuka men många tanniner, svarta vinbär, plommonfruktig, stram med bra längd. Mjuk och lättillgänglig men välstrukturerad.

2010 Kaiken Terroir Series Blend / Mendoza. Djupt körsbärsröd med blåa anslag. Medelstor, nyanserat fruktig, eldig, viss komplexitet av fatkryddor, vanilj. Medelfyllig, mycket frisk, röda mogna bär, svarta vinbär, gröna och örtiga inslag, nyanserad kryddig pepprighet och bra längd med fin ekstruktur. Trevligt matvin.

2010 Kaiken Ultra Malbec / Mendoza. Djup, tät blåröd färg. Ganska liten, ung och knuten doft av mörka och lite syltiga bär, antydan till kryddighet. Fyllig, ung, intensiv med mycket frisk syror, massor med välstrukturerade och mogna tanniner som håller tillbaka den rika frukten, sötlakrits, salmiak, menthol, koncentrerad fruktighet. Mycket ung med stor potential. Koncentration, balans, elegans och mycket lång smak med massor av lakrits. Uppskattat pris i Sverige cirka 150 kr.

2010 Kaiken Mai Malbec / Mendoza. Intensiv, tät och opak purpurfärgad. Stor, intesivt aromatisk doft av mörk, rik frukt, eukalyptus, läder, flyktiga syror, nyanserad fatkryddighet, piptobak. Fyllig, rikt fruktig, väl dolda men närvarande syror, massiva men mjuka och mogna tanniner, mörk, intensiv och fokuserad men samtidigt sval fruktighet, eukalyptus och lakrits. Lång, balanserad, kraftfull, välstrukturerad men samtidigt elegant. Mycket ung smak med stor potential. Ett av resans hittills dyraste men samtidigt kanske bästa vin. Uppskattat pris i Sverige cirka 300 kr.

Här finns en riktigt snygg vinkarta över Sydamerika.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Resan till Chile & Argentina, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: