Spansk kyckling med gremolata

SONY DSC

Besökte härliga Torvehallarna häromdagen och köpte bland annat en fin, fransk kyckling. Hade ingen aning vad jag skulle göra med den, förutom att den skulle vara helstekt, så jag skickade ut ett nödrop via de sociala medierna och fick tips om detta recept av Jamie Oliver.

Passade mig utmärkt då Jamie är en favorit samt att jag hade alla ingredienser hemma. Det blev riktigt, riktigt bra med potatisarna som gottade sig i kycklingfettet, citronsaften och kryddigheten från korven. Kära Hustrun himlade med ögonen över de små chorizoskivorna som blivit härligt frasiga i ugnen.

Till 3-4 personer: Skölj och klyfta knappt ett kilo små fina delikatesspotatisar. Koka 5 minuter tillsammans med 2 små citroner. Häll av vattnet, ta upp citronerna och stick  små jack i dem med en kniv. Skär stjälkarna av ett ett knippe bladpersilja och tyck in dem tillsammans med citronerna i en kyckling på cirka 1200 g. Citronsmaken blir rikare och värmen från dem hjälper till att tillaga kycklingen inifrån. Gnid in kycklingen med lite salt och nymalen svartpeppar. Blöt, kynckla ihop och skaka av ett ark bakplåtspapper och täck en ugnsform lite större än fågeln. Häll potatisen i formen, salta och peppra. Lägg kycklingen ovanpå potatisen och fördela 200 g skivad och starkt kryddad chorizo av den torra sorten över fågeln och stick in korvbitar under den. Ringla över olivolja och skjuts in i ugnen på 220° i cirka 80 minuter.

Under tiden gör du en gremolata. Hacka persiljebladen och 2 vitlöksklyftor fint och blanda med det finrivna skalet av 2 citroner samt en nypa salt och lite svartpeppar. Ta ut kycklingen ur ugnen. Sätt på grillelementet i ugnen, blanda runt potatisen (lägg med alla korv som du plockat från kycklingen) med fettet i formen och rosta i ugen cirka tio minuter, blanda runt då och då. Skär upp kycklingen, fördela delarna över potatisen och klicka gremolatan över den varma maten. Njut med ett glas beaujolais.

SONY DSC

Etiketter:, , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Spansk kyckling med gremolata”

  1. Lina
    03 februari 2013 den 13:05 #

    Hej!
    Tack för din fina blogg, har en Malmö-fråga: var köper du färsk chorizo? Torkad är ju inget problem men jag har lite problem att hitta bra färska… Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: