Världens godaste oxfilé?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det här blev så bra, så bra!

När jag nyligen var i Chile var en av mina bästa upplevelser på vingården VIK där jag fick laga mat med kocken Martin. Riktig köksglädje med en skön människa och vi lärde oss av varandra (inbillar jag mig). Jag fick i alla fall lära mig att steka en bit kött till perfektion, något jag haft lite problem med. Jag hjälpte kocken Martin att få styr på ostsåsen då han (av policyskäl) inte fick använda vitt vin.

Det här är det återskapade receptet och en riktig festrätt som kan förberedas timmar innan gästerna kommer. Följ instruktionerna och du kan inte misslyckas.

Martins perfekta oxfilé: Välj finaste, svenska, ekologiska, frigående, välhångda oxfilen skurna i i tjocka skivor om 150-200 g. Låt ligga framme så de blir rumstempererade. Torka dem väl med hushållspapper. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna på nästan högsta värmen. Släng i 50/50 av matolja och smör. När fettet är väl brynt lägger du ner filébitarna, ett par åt gången, i pannan, bryn 3-5 minuter på ena sidan. Motstå impulsen att flytta runt köttet, det ska ligga helt still. Rotera stekpannan då värmen kan fördelas lite ojämnt. När tiden är inne vänder du filéerna och steker drygt en minut på andra sidan. Därefter fräser du bara helt lätt runt om för att få en stekyta. Använd fingrarna, en stekttång eller stekpincett när du hanterar köttet.. Lägg köttet åt sidan tills det är det dags för servering.

Fräschaste grönsakerna: Skrubba/skala fasta potatisar och klyfta/skiva samt koka 10 minuter. Skär ner zucchini, rödlök, paprika av olika färger, champinjoner och morot och blanda samman med lite olja, salt och peppar. Ställ åt sidan tills det är det dags för servering.

Magiska såsen(lagom till 4): Finriv skalet av en citron och riv muskotnöt. Sjud 3 dl vispgrädde i 10 minuter med hälften av 150 g roquefortost som du smular ner. Smula ner resten av osten, häll i 1 msk citronsaft och sjud ytterligare 5 minuter. Ställ åt sidan tills det är det dags för servering.

Servering: Sätt in köttet i ugn på 200° i 15 minuter. Under tiden wokar/fräser du grönsaksblandningen i olja/smör tills det får fin färg. Salta och peppra och vänd ner grovskuren bladpersilja. Värm såsen och smaksätt med citronzest, muskot och svartpeppar och rör ner finkuren bladpersilja (för utseendet, kan uteslutas). Servera genast.

Bästa köttbesticken hittar du här.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Världens godaste oxfilé?”

 1. 17 februari 2013 den 9:11 #

  Låter jätte mumsigt. Men noterar att du skriver persilja för utseendets skull. Då gissar jag att du använder den krusbladiga. Använd istället den slätbladiga, min och det portugisiska kökets favorit. Då får de både färg och smak.

 2. Joan
  17 februari 2013 den 15:43 #

  Hej Öhman!

  Detta recept skall testas ikväll, något vintips till?

  Har du sett denna film om kött, älskade kött heter den och ligger på Ur på Svtvplay, 50 min och handlar om att industrikött inte är så bra.
  Bl.a. Därför vi har svininfluensan, fågelinfluensa m.m Mycket sevärd som sagt

  http://urplay.se/Produkter/170958-Varlden-Alskade-kott

  Mvh Johan

 3. David
  29 december 2013 den 16:56 #

  Hur rött blir köttet om man följer dina anvisningar slaviskt? Hur bör man göra om vi snackar kött för 20 pers? Tack för bra blogg!

  • 29 december 2013 den 17:43 #

   Hur rött köttet bli beror på hur tjocka bitarna är. Är det fint kött du köpt så ska det vara fint rosa rakt igenom. Har du varmluftsugn så placerar du ut köttet på två plåtar och värmer dem enligt anvisningar. Med vanlig ugn skiftar du läge på plåtarna efter halva tiden.
   Dina gäster kommer bli mäkta imponerade. Lycka till!

 4. Chris
  28 maj 2020 den 9:02 #

  Denna rätt blev min födelsedagsmiddag i Coronatider. Med tunn, färsk sparris i potatisen istället för paprika och extra fin, välhängd oxfilé från Söderköping. Supergott! Och går att förbereda dessutom.

  • Magnus
   11 juni 2020 den 20:45 #

   Tack ! Ogudaktigt gott !🤘🤘🤘
   Jag tog ganska mycket persilja i såsen vilket var ett lyckat drag mot citronzesten och muskoten.
   Väldigt lyckat till biff och potatiskaka.
   Ännu en favorit…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: