Konservativt: Skärgårdsgryta

skärgårdsgryta

Gjorde ett återbesök i boken som formade min matlagning när jag i de sena tonåren flyttade hemifrån: Mat för två omkring 10 kronor.

Denna lilla bok från Semic Förlag är fylld av enkla, billiga recept och flera av dem blev favoriter som gått i repris många gånger. Jag älskade receptet på ”skärgårdsgryta” som är baserat på fiskbulle- och musselkonserv. Det låter inte så kul kanske, men både fiskbullar och konserverade musslor är underskattade skafferivaror och i denna rätt är spadet i konserverna hemligheten. Men jag har inte lagat den sedan jag träffade Kära Hustrun då hon inte är så förtjust i musslor. Idag for fan i mig och jag tog receptet, vred runt det ett par varv och serverade den utan ett knyst om molluskerna. Kära Hustrun blev överförtjust och undrade varför jag aldrig gjort denna goda gryta tidigare. Jag svarade att det berodde på musslorna. Hon hade inte ens märkt dem.

Fräs 1 tsk curry och det vita av en liten purjolök i lite smör. Slå på spadet från en burk fiskbullar i buljong (350 g) och en liten burk musslor (120 g) samt 1 dl vitt vin, 1 dl vatten och 1,5 msk fiskfond från flaska eller en fiskbuljongtärning. I buljongen kokar du 3-4 medelstora potatisar som du skalat och klyftat samt ett par morötter som du skivat. Koka i cirka 15 minuter. Under tiden skär du den späda, gröna delen av purjolöken fint, delar fiskbullarna i fyra delar, skållar 2 tomater och skär smått. När potatis och morötter mjuknat vänder du ner fiskbullar, musslor, tomat, 1 dl frysta gröna ärtor och 1 dl vispgrädde. Krydda ordentligt med svartpeppar från kvarn. Låt allt bli varmt och blanda ner purjolöken precis innan servering.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Konservativt: Skärgårdsgryta”

 1. Pia
  24 februari 2013 den 10:33 #

  Åhhh..så gott, minns denna rätt sen tiden då jag precis flyttat hemifrån. Ungkarlsgrannen hade nämnda kokbok och från den lagades det friskt 🙂
  Tar tillfället i akt och ”lurar” familjen äta fiskbullar….ska testas redan imorgon!!!
  Tack för tips…..

  • 24 februari 2013 den 10:38 #

   Kul att fler minns boken. Tillägg till originalet är vin, grädde, curry, tomat och ärtor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: