Mer vitt från bröderna Bret

Pouilly-Vinzelles

Efter att jag häromsistens provade en trevlig vit bourgogne från Bret Brothers så fick jag några prover från importören Franska Kvalitetsviner.

Förra gången gällde det ett vin från brödernas negóciant-verksamhet, det vill säga viner från inköpta druvor. Nu handlar det om två stycken viner från deras egna vingårdar i Pouilly-Vinzelles. Enda skillnaden mellan de två vinerna är, som jag förstått det hela, åldern på vinstockarna. Vinet som har vingården ”Les Quarts” angiven på etiketten är från 40-80-åriga stockar, medan det andra är från samma vingård men från stockar på runt 25-45 år. Vinifiering och lagring verkar vara densamma men ”Les Quarts” är ett år äldre.

Redan på utseendet är ”Les Quarts” djupar i intensiteten vilket också kommer igen i doften som är påtagligt rikare och komplexare. Även i smaken är det ”enklare” vinet mer återhållet med betoning på fräschör och elegans med ”Les Quarts” spelar på bredare och djupare toner men med en bakgrun av fina syror. Mycket intressant med den stora skillnaden och att två fina fina viner med så olika personlighet kan ha samma ursprung.

2011 La Soufrandière Pouilly-Vinzelles. Ljust gul med litet grönt inslag. Medelstor fruktig och ung, ännu outvecklad doft av gul frukt, gula äpplen och päron, antydan till honungsmelon och en liten rökig mineralitet. Medelfyllig mycket fruktig smak av gula äpplen och en tydlig karaktär av mogna, gula och saftiga päron, mycket frisk och fin syra, liten smörighet, slank kropp. Lång, ren och fin eftersmak med diskret fatkaraktär läskande syror och en kvardröjande päronfruktighet. 

2010 La Soufrandière Pouilly-Vinzelles ”Les Quarts”. Knappt medeldjupt gyllengul. Stor doft med komplexitet och karaktär av mogen gul frukt, smörighet, rostade hasselnötter, citronzest, antydan till vanilj och lite honung. Fyllig, rik och bred smak av mogen gul frukt, ananas, gula äpplen, päron, frisk citrusdominerad syra, tydlig mineralitet och fint balanserad ekstruktur. Lång, balanserad och rik eftersmak med mogen frukt, nötter och smör. Fint vin i Meursault-skolan.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: