Revansch Bordeaux

bordeaux comm

Efter gårdagens provning med ”gamla godingar” där bordeauxvinerna fick ta stryk var det idag skönt med en revansch.

Malmöavdelningen av Commanderie de Bordeaux hade arrangerat en provning där sommelier Jonas Steen berättade om distriktets fascinerande historia och hade valt ut några favoritviner. Riktigt bra urval som spann över dryga tjugo år där alla viner levererade. Absolut bäst var 1990 Château Palmer som var en ren njutning och perfekt moget.

1982 Château La Louvière / Graves. Medeldjupt rubinröd kärna med lite orange kant. Medelstor, mogen och utvecklad doft av russin, läder, kakao, farinsocker svamp och läder. Fyllig, frisk och mjuka tanniner, tomatpuré, russin, kaffe och läder, stadig ekstruktur men lite slappa frukttanniner. Bra längd men lite tunn frukt. Tappar snabbt i glaset men imponerande ändå.

2005 Château Citran / Haut-Medoc. Djupt rubinröd. Medelstor, tät, kryddig, något outvecklad och lite dov doft av mörka bär och blod. Fylligt, välstrukturerad med friska syror, fint polerade tanniner, mörka bär, svarta vinbär, kaffe, sötlakrits. Något kort smak men med bra potential.

2004 Resèrve de la Comtesse / Pauillac. Djupt rubinfärgad med lite orange skiftning i kanten. Medelstor, något dov doft med lite läderinslag, tobak. Fyllig, rik, frisk smak, tät frukt och rikliga men fint mogna tanniner, läder, mörk kakao. Lång och välbalanserad eftersmak med strama drag och varm fruktighet. Ung med potential.

2000 les Pagodes des Cos  / Saint Estephe. Mycket djup röd färg. Stor, rik och komplex doft med kryddighet och parfymerade övertoner, piptobak och drag av stallbacke. Fyllig, rik, koncentrerad smak med täta tanniner, svarta vinbär, välstrukturerad och fylld av mogen och nästan svulstig fruktighet som skapar balans. Mycket lång och rik eftersmak med stramhet, tobak.

1990 Château Palmer / Margaux. Medeldjup röd färg med ganska bred orange kant. Stor, mogen och utvecklad och komplex  med kryddighet, läder, hästsadel och torkadfrukt. Fyllig, rik, sammetslen, mycket frisk, jordgubbsmarmelad, syrliga körsbär, fatkryddig, mycket välbalanserad och komplex med lång eftersmak som ligger som en smekning över gommen.

Etiketter:, , , , , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: