Gamla godingar på Hotell Kramer!

gamla godingar

 

Igår kväll samlades 18 medlemmar från södra sektionen av Svenska Sommelierföreningen på traditionstyngda Hotell Kramer för en speciell provning. Ur källaren hade plockats gamla pärlor som i princip legat bortglömda under de senaste decenniernas ägarbyten.

Jag hade fått välja ut ett antal flaskor (två av varje) till provningen och hittade riktiga toppviner. Det absolut bästa från Spanien, Australien, Kalifornien, Tyskland och Bordeaux. Fyra årgångar från 1970-talet och två från tidigt åttiotal respektive nittiotal. Fantastiskt trevlig provning där den stora överraskningen var 1993 Philip Togni Cabernet Sauvignon från Napa Valley; fortfarande ungt och hade kunnat utvecklas många år till i flaskan. Absolut bästa vin var 1977 Penfolds Grange Hermitage som var en total njutning med elegans och en rik frukt som fyllde ut varenda del av strukturen. Spanska klassikern 1976 Vega Sicilia ”Unico” kom in som god tvåa med sina fina nyanser och en eftersmak som liksom inte ville ta slut. Största besvikelserna var de två giganterna från Bordeaux; Cheval Blanc från de svåra året 1975 hade totalt packat ihop och 1983 Mouton-Rothschild var på väg utför men ännu njutbar trots sin klena frukt.

Riktigt trevlig kväll på hotellets klassiska veranda!

1976 Vega Sicilia ”Unico” / Ribera del Duero. Medeldjupt rödbrun. Stor, utvecklad doft av mosiga jordgubbar, läder, kryddor, apelsin, mynta, lite vanilj och en nypa dill. Fyllig, mycket frisk, mycket mjuka och silkiga tanniner, röda bär, fin fatstruktur, blodapelsin, läder, tobak. Mycket, mycket lång, fokuserad och komplex eftersmak. Utvecklas i glaset och avslöjar nya lager. 

1975 Château Cheval Blanc / St Emilion. Medeldjupt tegelbrun. Gammal, lite instängd doft, tulpanstjälk och hyacint, jordkällare, torkad frukt och en fatkrydda som slår igenom. Stram, fruktfattig, gröna stälkiga inslag, pepparkakskryddor, läder och lite stallbakcke. Viss längd men stramt och snålt avslut med lite slapp torkad frukt. För gammal. Tyvärr.

1983 Mouton-Rothschild / Pauillac. Djupt rödbrun. Stor, utvecklad och komplex doft av häst, läder, kryddor, torkad frukt, choklad, kaffe/espresso. Fyllig, mogen, mjuka tanniner och snälla fruktsyror, torkad och något klen frukt, tobak, choklad, jordgubbsmarmelad och kaffe. Lång smak dominerad av läder, torkad frukt och sötlakrits. Lite trött och raskt på väg utför.

1993 Philip Togni Vineyard Cabernet Sauvignon (magnum)/ Napa Valley.  Djupt röd med kant som drar åt orange. Medelstor dov och ännu lite outvecklad doft av syltiga svarta vinbär, tobak, läder, mynta och inslag av grön paprika. Fyllig, mycket fruktig, svarta vinbär, mörk frukt, körsbär, silkiga men stadiga tanniner, friska och läskande syror. Lång, välbalanserad och fortfarande med ungdomlighet.

1977 Penfolds Grange Hermitage / Australien. Tät, djup rubinröd färg med något orange kant. Stor, mörk, dov doft av mörka bär, björnbär, eukalyptus, nytt läder, peppar, rök och kaffe. Mycket fyllig, rikt mörkfruktig, täta och sammetslena tanniner, fet frukt, plommon, björnbärsmarmelad,. Mycket lång, elegant och rik eftersmak i perfekt balans. Komplett.

1976 Schloss Johannisberger Rosalack Auslese Riesling / Rheingau. Djupt gyllengul och briljant. Stor, rik och mogen doft av honung, torkad frukt, gummi, apelsinmarmelad. Fyllig och brett anlagd smak med avrundade syror och en liten sötma, torkade aprikoser, honung. Lång eftersmak men vinet har tappat lite spänst.

Etiketter:, , , , , , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: