Vad dricker man till sparris

sparris

 

Vi har ägnat en hel dag på skolans Diplomkurs åt en djupdykning i mat och dryckkombinationer. Temat var ”sommarmaten” och vi inledde med dryck till vit sparris.

Den vita sparrisen är en delikatess som vi gärna vill njuta till vin även om oxalsyran i primören gärna ställer till lite problem. Med ett klassiskt tillbehör som den feta och syrliga hollandaisesåsen kan problemet överbryggas. Parmesanostens sälta kan också fungera som ett bra komplement liksom en vinägrett på rödvinsvinäger och olivolja.

Bland vinerna fanns de klassiska valen; torra, fruktiga och mineralstinna 2012 Juliusspital Silvaner Kabinett Trocken från Franken samt halvtorra, friska och petroleumdoftande 2009 Kunstler Riesling Kabinett från Rheingau. Vi hade också valt torra och mycket fruktiga 2012 Villa Maria Sauvignon Blanc från Marlborough för att se om aromerna av örter, tropisk frukt och burksparris kunde spela med sparrisens karaktär. En högoddsare i form av bäriga, kryddiga och mjuka 2009 Beronia Viticultura Ecológica från Rioja togs in för att se om det kunde funka med ett rött vin. Spontanjästa, egensinniga, syrliga, komplexa och lätt bittra Oud Beersel Oude Geuze Vieille  från Belgien var en vågad chansning.

Generellt kan sägas att det inte var några stora upplevelser bland kombinationerna. En riktig dikeskörning blev det med den spontanjästa ölen. Avstå! Riojan delade gruppen i två läger några tyckte den fungerade oväntat bra, särskilt med vinägretten.  Det nya zeeländska vinet fick ett litet lyft när sparrisen kombinerades med hollandaisesåsen men hade kanske funkat ännu bättre med en örtmajonäs. Inte helt sensationellt fungerade de tyska vinerna bäst. Det torra vinet från Franken vann med en noslängd då åsikterna om sötman i rieslingen gick lite isär.

Etiketter:, , , , , , , , , , ,

Kategorier: Öl, Drycker, Råvaror, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Vad dricker man till sparris”

 1. Hans Kreisel
  02 maj 2013 den 20:06 #

  Tyskarna skälva brukar rekommendera Sylvaner tii Sparris. Själv tycker jag att det är alldeles utmärkt//Hansi

  Skickat från min iPhone

  2 maj 2013 kl. 19:45 skrev ”Öhmans Mat & Vin” :

  > >

 2. Kristina
  02 maj 2013 den 20:24 #

  Varför inte en Solaris från Åhus Vingård…men de är väl slut på systemet;)

 3. 02 maj 2013 den 21:54 #

  Solaris kan fungera riktigt bra (egen erfarenhet), men annars Riesling. Torrt om syran dominerar som med vinägrett eller bara lite citron. Halvtorr spätlese matchar nog hollandaisen… /C-M på Villa Mathilda

 4. 03 maj 2013 den 5:29 #

  Hade resultatet blivit detsamma med grön sparris, måntro?
  Funderar fröken Dill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: