Systembolaget hotar folkhälsan!

folkhälsan

Häromdagen kom nyheten att de seriösa (och lagliga) vinnäthandlarna bildat en branschorganisation. Ett mycket välkommet initiativ för att självreglera branschen och göra allmänheten medveten om detta utmärkta alternativ till Systembolagets sortiment.

Vårt monopol var inte sena med att reagera och gå ut med ett pressmeddelande. I vanliga fall hade jag mer eller mindre ignorerat det, men denna gång var innehållet så uppenbart tendentiöst, grovt insinuant och falskeligen självförhärligande att jag inte kunde låta det bero.

Systembolaget finns för folkhälsans skull sägs det. Medlen för att begränsa alkolens negativa verkningar har varit pris (höga skatter), begränsad tillgänglighet (få butiker och begränsade öppettider), avsaknad av vinstintresse och strikt ålderskontroll. På 60- och 70-talet drev också monopolet en framgångsrik kampanj som fick svensken att dra ner på spriten och istället börja dricka det alkoholsvagare vinet i samband med mat.

Systembolagets argument att näthandeln skulle vara ett hot mot folkhälsan faller på sin egen orimlighet.

Priset: De seriösa handlarna driva i allmänhet av ett vinintresse och en vilja att erbjuda kvalitetsviner som ofta kommer från mindre producenter som inte får plats i det ofta strömlinjeformade och storskaliga monopolsortimentet. Det handlar inte om lågprisviner och skatten är lika hög på dessa viner som det som säljs i de statliga butikerna. Systembolaget däremot arbetar aktivt för att pressa priserna in absurdum gentemot leverantörer och producenter och letar ständigt lågprisalternativ. Dessutom pressas priserna än mer i de storpack (bag-in-box) som Systembolaget aktivt arbetar med och som tangerar 60% av volymen. Vill man hitta billig fylla är monopolet rätt plats.

Tillgänglighet: Ska man köpa vin via nätet får man ha god framförhållning och planera och beställa i god tid och ofta se till att vara på plats när leveransen kommer. Många av näthandlarna levererar också bara i storstadsregionerna. Systembolagets 421 butiker ligger centralt, ofta i köpcenter, och är öppna från förmiddag till kväll. Det är som gjort för spontaninköp. Systembolaget har dessutom 500 ombud och har också börjat med hemleverans för att möta ”hotet” från näthandeln.

Vinstintresset: Näthandlarna driver inte sina företag av idealitet även om de reella vinsterna ofta är långt borta. Systembolaget är inte heller en ideell och verksamheten genererar årligen en vinst till svenska staten på mellan 300 till 400 miljoner kronor (utöver skatten alltså). Den som arbetat på Systembolaget vet att man hela tiden jagar högre marginaler och att en hög lageromsättning är A och O.

Ålderskontroll: Vid leverans av varor från näthandel lämnas inga varor ut om inte mottagaren kan legitimera sig och visa att hen har åldern inne. Det är med andra ord som på Systembolaget.

Kvalitet framför kvantitet: Det som säljs via näthandeln är inga lågprisviner. Det handlar oftare om exklusiva viner, udda och annorlunda sorter från mindre producenter och ovanligare ursprung. Bag-in-box lyser här med sin frånvaro, så också söt ”cider”, alkoläsk och färdigblandade drinkar i storpack. Systembolaget har sorgeligen lämnat sina kvalitetsträvanden bakom sig och sortimentet domineras av enkla viner i plastpåse.

Man måste vara bra naiv eller lögnaktig för att påstå att Systembolaget idag lever upp till sitt uppdrag att befrämja måttlighet och folkhälsa och att nätvinshandeln skulle vara det stora hotet.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

10 kommentarer på “Systembolaget hotar folkhälsan!”

 1. 30 maj 2013 den 21:17 #

  Ett nyanserat och nyktert inlägg som borde väcka eftertanke hos en och annan Systembolags-taliban… Väl skrivet Anders!

 2. 30 maj 2013 den 21:29 #

  Lysande inlägg, Anders! Kunde inte uttryckt det bättre själv 😉
  Det räcker att se på senaste tidens agerande mot små mikrobryggerier vad gäller deras etiketter! Men allt är politikernas fel, vi måste börja få dessa att sitt förnuft tillfånga!

 3. 30 maj 2013 den 23:30 #

  Myndigheter. Död. Och mat. Sjukt intressant tyckte jag. Kan man önska ett tema?

  http://www.nytimes.com/2011/10/19/us/former-inmate-shares-tricks-of-the-trade-of-a-death-row-chef.html?pagewanted=2&_r=2

 4. 31 maj 2013 den 7:26 #

  Bra skrivet Anders. Vi borde vara ändå fler som granskar och ser igenom bolagets falska påstående om att de är hälsans försvarare. Jag säge bara bag-in-box, billiga standardviner i uppsjö……. Näthandlarna erbjuder kvalitetsviner till människor som dricker kvalitet framför kvantitet

 5. inte fan gör det det
  31 maj 2013 den 9:49 #

  Bra inlägg!

 6. Gustav
  31 maj 2013 den 12:00 #

  Bra inlägg! Jag bor utomlands sedan 10 år. Och jag slutar aldrig förvånas över systembolagets acceptans och uppskattning av svenskarna. Hur skulle det se ut om staten hade monopol på livsmedelshandeln? För att skydda oss mot hästköttsskandaler ect? ” Tillfälligt släpp i juni: 1500 kg hängmörad entrecote, finns bara i gourmet butikerna i malmö, gbg och sthlm. Kan även beställas till din lokala mat system butik, färskheten kan ej garanteras.”

 7. 04 juni 2013 den 10:06 #

  ”Systembolaget finns för folkhälsans skull sägs det.” – Nja, det är kanske lite vagt. ”Systembolagets enda existensberättigande är för att det är absolut nödvändigt för Sveriges folkhälsa. Utan monopolet skulle svenska folkets hälsa drabbas katastrofalt,” vore mer korrekt.

  Att det sedan är felaktigt är en annan sak.

  Att säga att Systembolagets monopol varit framgångsrikt är också tveksamt. Sedan 30-talet, alltså ungefär när det nuvarande systemet tog sin form, har alkoholkonsumtionen stadigt stigit. Fram till den liberalisering (!!) som inleddes i mitten på första årtiondet på 2000-talet när den planade ut.

  Se på statistiken:
  http://monopolet.blogspot.fr/2009/11/utvecklingen-av-alkohol-och-tobaksbruk.html

 8. 07 juni 2013 den 11:02 #

  Jag håller helt och hållet med. Systembolagets osammanhängande och ologiska propaganda-uttalanden har bara blivit mer och mer patetiska.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Systembolaget rasar: Vinbutiker på nätet hotar alkoholpolitiken! | Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae) - 30 maj 2013

  […] Anders Öhman har skrivit en lite mer genomarbetad text om detta på Öhmans mat och vin – läs här. […]

 2. Bloggtips – Bästa junivinerna och näthandel | VinoFino - 31 maj 2013

  […] på ”Öhmans Mat & Vin” skriver också insiktsfullt om näthandeln i inlägget Systembolaget hotar folkhälsan, som ett direkt svar på Systembolagets snömos till pressrelease i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: