île flottante – flytande öar

SONY DSC

”île flottante” är en klassisk fransk dessert jag bara tidigare hört talas om men aldrig provat förrän jag fick den på lunchen på bykrogen här i Saint-Maurice-de-Cazevieille. Den består av en kyld crème anglaise (vaniljsås) i vilken det flyter fluffig mjuk maräng med lite karamellsås. Mycket gott! Så populär är desserten att den i snabbköpen finns i ekonomiförpackade portionsburkar. Man kan också köpa crème anglaise i 2-litersdunkar. Eftersom regnet hängde i luften var jag tvungen att prova att laga den själv.

Vispa 6 äggvitor med 80 gram strösocker tills de blir styva och bildar toppar. Smält 1,5 dl socker med ett par matskedar vatten och puttra tills du får en ljusbrun och ganska lös karamellsås. Häll såsen i en form och låt den täcka lite av kanterna. Skeda i marängsmeten och jämna till den så den blir slät. Grädda i vattenbad på 150° i 45 minuter. Under tiden sjuder du 5 dl mjölk, och 60 gram socker med en halv vaniljstång som du delat och skrapat ur. Vispa 6 äggulor i en bunke. Under kraftig omrörning häller du i omgångar i den varma mjölken i äggulorna. Häll tillbaka smeten i mjölkgrytan som du ställer i vattenbad över medelhög värme. Vispa konstant tills såsen tjocknar till ”såsig” konsistens. Låt svalna och ställ i kylskåp. När marängen är färdig låter du den svalna innan du skär upp den i bitar. Har karamellsåsen stelnat så lossnar marängen om du doppar formen i hett vatten. Servera den kalla vaniljsåsen i portionsskålar och toppa med de fluffiga öarna.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Dessert, Recept, Resan till Languedoc

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “île flottante – flytande öar”

 1. Petrus
  20 juni 2013 den 14:14 #

  Anders, du har väl glömt sockret i vaniljsåsen? Kan tänka mig att man vill hålla ner sockermängden i just denna rätt, men vaniljsås helt utan socker låter inte gott.

 2. Christina GVA
  22 juni 2013 den 20:07 #

  Min favoritefterrätt!

  Kan även göras med sockersàsen bredvid/hällas över ”marängerna”.
  Lägg maräng smeten i smör smorda/sockrade formar och baka i 20min 150c

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: