En slags enkel bouillabaisse

SONY DSC

Efter att vår franska midsommar inleddes med ostron var det dags för en fiskgryta. Av anledningar som jag inte ska gå in på så blev inte fisk- och skaldjursvariationen så stor som jag hoppats på. Dessutom fick jag improvisera lite med smaksättningen så jag saknade det mesta i kryddväg. Det gjorde dock ingenting då det faktiskt blev den bästa fiskgryta/bouillabaisse jag någonsin gjort. Basen blev tillsammans med rouillen fantastiskt smakintensiv så man hade kunnat slänga i vilken trist fiskfilé som helst och det hade smakat magiskt.

Rouille: Mortla en stor vitlöksklyfta tillsammans med en urkärnad röd pepparfrukt och en nypa salt. När du fått en jämn massa smular du ner lite vitt bröd och mortlar in. Bland i en äggula och vispa i knappt 2 dl olivolja i en tunn stråle under konstant vispande tills du får en tjock majonäs.

Fiskgryta: Dela 500 g mogna tomater och gröp ur det blöta innehållet. Skär tomaterna, en gul lök, en liten fänkål, stjälkarna av ett knippe bladpersilja och en purjolök i bitar. Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs hastigt två vitlöksklyftor som du krossat med handflatan. Släng i alla grönsakerna samt det yttersta skalet av en apelsin (inte det vita beska). Låt fräsa utan att det tar färg tills löken börjar mjukna. Smula ner 0,5 g saffran och slå på en halv flaska torrt vitt vin samt 2 msk pastis och några rejäla nypor salt och svartpeppar. Låt sjuda utan lock i cirka 10-15 minuter. Under tiden skär du knappt 1 kilo fisk i ganska stora grytbitar. Använd minst tre olika sorter (jag hade torsk, lax och en liten rackare som hette grondin rouge). Smaka av grytbasen så att den smakar ganska salt. Lägg ner fisken och låt det hela få ett uppkok. Lägg ner sköljda och rengjorda blåmusslor, strö över den hackade bladpersiljan och  lägg på locket. När musslorna har öppnat sig tar du upp dem med hålslev. Fiskgrytan häller du i en stor skål och toppar med musslorna och arrangerar vitt bröd som du stekt i olivolja runt om kring. Servera med rouillen som man klickar över efter smak och behag.

SONY DSC

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept, Resan till Languedoc

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “En slags enkel bouillabaisse”

  1. Christina GVA
    02 juli 2013 den 17:22 #

    Njuter stort av alla dina härliga recept! Tusen tack!
    Hoppas du stannar här nere (^o^)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: