Bordershop – Alkoholens Ullared

bordershop

Som avslutning på tre dagars bilresa hem från semestern i södra Frankrike gjorde vi ett stopp och studiebesök (och lite shopping) på Bordershop i färjeläget Puttgarden.

Det pratas mycket om detta lågprisställe för vin, öl och sprit och många är de som, särskilt i södra Sverige, provianterar här och lastar bilar och släpkärror fulla. Namnet ”Bordershop” har nästan blivit synonymt med gränshandel av billig alkohol. Trots att jag passerat här flera gånger har det aldrig blivit av att besöka detta spritvaruhus. Förrän nu.

Varuhuset är inrymt i en stor pråmliknande bostadsbåt som ligger i hamnen bredvid båtarna till Rødby. Butiken straäcker sig över fyra jättelika våningsplan. På nedre planet finns kassorna, pallarna med öl och cider. Här hittar vi öl från svenska bryggerier (verkar vara populärast), samt de danska klassikerna, tyska lågprisöl samt en liiiten avdelning med special- och kvalitetsöl.  Våning två är helt reserverad för vin. De flesta svenska storsäljarna på bag-in-box finns här tillsammans med stora internationella varumärken och obskyra lågprisviner. Strategiskt utplacerade är ställ märkta ”winetasting” där man kan förse sig av boxvinerna i små plastmuggar. De vita vinerna står förstås i motsvarande kylda anordningar. Det finns förstås en ”vinkällaravdelning” med lite dyrare viner och ett urval champagner samt något som såg ut som en vinbar som vid vårt besök var obemannad. Aldrig har jag sett så mycket vin jag inte ville köpa.

Våning tre var desto mer intressant. Här fanns all upptänklig sprit. Flera stora barer var helt dedicerade för marknadsföring av stora varumärken och jag gissar att där är trångt vid provsmakningarna när det är större kundtillströmning än vid vårt besök. Om man inte är intresserad av gin på bag-in-box så fanns det även de riktiga premium produkterna. Massor av whisky från storsäljarna i blended-segmentet till en välsorterad avdelning med single malt med ett litet utbud av japansk whisky samt inte mindre än åtta olika tappningar av svenska Mackmyra. Oavsett om man var intresserad av dessa sorter, rom, konjak, vodka eller kryddade snapsar från mindre svenska leverantörer så var priserna i vissa fall riktigt bra. Här fanns plats för fynd.

Högst upp kunde man botanisera bland godis och choklad samt även i en klen ursäkt till klädavdelning. På vägen ned via rullbanden leddes man åter genom alla avdelningarna så man inte skulle missa något innan man kom till den stora kassalinjen och den oundvikliga betalningen.

På det stora hela handlar det, inte överraskande, mer om volym och lågt pris än om kvalitet på Bordershop. Visst är det billigt och om man ändå passerar kan man gott proviantera lite, särskilt om man är intresserad av de destillerade dryckerna. Att köra enkom till Puttgarden för att handla och göra en ekonomisk vinst verkar tveksamt. Från Malmö tar det två timmar med bil till Rødby, man ska vänta in en färja som sedan tar 45 minuter och inräknat att det tar ett par timmar att handla så går det en hel dag innan man är hemma igen. Lägg till det kostnad för bil, bensin och färjeöverfarten så ska det mycket billig öl till innan man hämtar hem det hela. Men det är onekligen en intressant utflykt.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: