Medelhavsbiffar med ugnsbakade plommon

medelhavsbiffar

Det här receptet improviserade jag fram med östra Medelhavets smaker i bakhuvudet. Mycket lättlagat, fantastiskt smakrikt och med de härliga sötsursalta plommonen som jag blev tipsad om på twitter. Serverades med couscous och yoghurtsås. Perfekt sommarmat.

Biffarna: Blanda väl 500 g lamm- eller nötfärs (undvik ”gasad” som smakar illa och försök få tag på butiksmald) med 0,5 tsk harissa,  1 riven/pressad vitlöksklyfta, det finrivna skalet av en citron, 2 msk tomatpuré, 1 tsk spiskummin, 1 tsk salt, 1 tsk kanel, 1 dl grekisk yoghurt, 1 msk potatismjöl och en näve vardera av slätbladig persilja och mynta som du hackat. Forma små platta biffar och stek på ganska hög värme i smör tills de får en kraftig stekyta på båda sidor och är genomstekta.

Plommonen: Halvera och kärna ur små plommon. Placera i en ugnsform, strö över salt, dra några rejäla tag med pepparkvarnen och ringla över olivolja. Sätt in i ugn minst 45 minuter på 150°.

Yoghurtsås: Blanda grekisk yoghurt med salt, pressad citron och tomatpuré. Smaka av.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar