Billig Le Creuset och nästan gratis gjutjärnspannor

le creuset

Jag har tjatat om det flera gånger här på bloggen: är du matlagningsintresserad så ska du gå på loppisar!

Det går att göra makalösa fynd. Hela min samling av Le Creuset på bilden har jag knappt gett en 1000-lapp för och då har jag också räknat in några grytor jag gett bort. Har inte köpt något av det nytt. Senaste fyndet var den benvita grillpannan som jag köpte för 40 kronor härom dagen. Det tog någon timme att få den ren men det var det värt. Kostar mellan 800 och 900 kronor ny. Man ska kanske ha lite tur för att springa på just Le Creuset men det finns massor av andra emaljerade gjutjärnsgrytor av hög kvalitet för en spottstyver, gamla orangea Husqvarna ser man till exempel ganska ofta. Med lite ugnsrengöring och svinto blir de som nya.

Stekpannor i gjutjärn är ofta snuskiga och ligger kvar längst ned i loppislådorna och brukar nästan skänkas bort. Under allt inbränt fett finns fantastiska fynd. Hur man lockar fram stekpannor av ojämförlig kvalitet har jag bloggat om här. Lämpligt semesterpyssel.

Rostfria grytor från Skeppshult, NilsJohan och Hackman är av toppkvalitet och nästan outslitliga och man brukar hitta dem för några tior. Kolla alltid att botten är plan innan du bär hem dem. Även om man nästan får dem till skänks är det inte kul när de står och vickar på plattan. För övrigt är det mycket lätt att fynda rostfria bringare, skålar och annat av gammal god svensk tillverkning. Stekspadar, durkslag, trådsilar och andra redskap av kvalitet som inte är lösbar idag är också lätt att hitta.

Köksmaskiner har jag också fyndat, bland annat en helt oanvänd fritös av märket Moulinex för 80 kronor. Knappt uppackade maskiner är inte ovanligt att hitta då folk ofta säljer av oönskade presenter och felköp. Kolla också kryddkvarnarna. Vänd på dem så är det inte helt osannolikt att det är en kvarn av märket Peugeot som du kan bära hem för en ”selma”.

Kokböcker ska vi inte bara tala om! Från klassiska standardverk, nästan nyutgivet och roliga receptböcker från 60- och 70-talen. En hel kasse kostar vanligtvis lika mycket som en förlagsny bok av Per Morberg.

Shoppa på loppis och få mer pengar över till bra mat och gott vin!

Etiketter:, , , , , , , , , , , , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Billig Le Creuset och nästan gratis gjutjärnspannor”

 1. 15 juli 2013 den 16:07 #

  Hear, hear!

 2. L
  16 juli 2013 den 10:29 #

  Synd att det inte finns såna loppisar i min närhet.
  Här vet de exakt vad det är för märken och tar betalt därefter. 😦
  Visserligen är det second hand men ändå alltid saftiga överpriser, kanske för att de som jobbar gör det frivilligt och det mesta av vinsten ges bort till behövande (hoppas jag).

  • 16 juli 2013 den 10:32 #

   På hjälporganisationernas loppisar är det svårt att fynda. Man får söka sig till bakluckeloppisar, föreningsloppisar och liknande.

 3. 16 juli 2013 den 10:51 #

  Ja, man ska ha lite tur tror jag, men jag kan bara hålla med, jag har köpt en del sånt, inga stora fynd dock, men sånt som pannkakslaggar, plättlaggar och diverse stålbunkar i toppkvalitet har man ju fyndat. Det finns tyvärr så oerhört lite såna backluckor och inga föreningsloppisar här, bara byaloppisar, men där försvinner såna saker som har med matlagning fort…det går däremot att hitta annat som inte skattas lika mycket 🙂

 4. Anna Larsson
  04 augusti 2013 den 9:45 #

  Hur rengör du emalj?

  • 04 augusti 2013 den 9:48 #

   Det brukar räcka med en sån där stålullsboll. De kan lämna lite grå streck efter sig men de ka poleras bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: