Surdegs-Martins frukostbullar

frukostbullar

Den som följer denna blogg vet att jag och bakning inte går särskilt bra ihop. Därför blev jag själv förvånad när jag häromdagen lyssnade på ”Meny” i P1 där Martin Johansson, mannen bakom ”Pain de Martin” och surdegshajpen, deltog och jag blev helt fängslad. Satt helt pall i bilen och lyssnade uppmärksamt på hur han berättade hur otroligt enkelt det är att baka bröd.

I receptet nedan krävs ingen knådning, inget ljummet vatten och endast 2 (två) gram jäst. Allt handlar om lång jäsning där glutenfibrerna och smaken får utvecklas under lång tid. Knådning, ljummen vätska och groteska mängder jäst krävs bara när processen ska gå snabbt. En verklig ögonöppnare. Galet lättbakat även för en brödanalfabet och ett mycket fint resultat. Originalreceptet här.

Rör ut 2 gram (2 krm) jäst och 1,5 tsk salt i 3,5 dl kallt vatten. Blanda i 7,5 dl vetemjöl (jag tog ungefär lika delar durum, vetemjöl och graham) och rör om tills det blir en jämn smet. Täck över skålen med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 6-10 timmar. Skrapa ur degen på ett mjölat arbetsbord. Dra ut till en rektangel, vik ihop ett antal gånger och platta ut något. Pudra över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa 30-45 minuter. Sätt ugnen på 250° med en braspanna i botten. Dela degen i tre delar och därefter i ytterligare fyra delar med en degskrapa. Lägg de 12 bullarna på bakplåtspapper, slå en kopp vatten i braspannan och grädda bullarna i ugn på 250° i 15-20 minuter. När de fått fin färg tar du ut dem och låter de svalna något på galler. Servera nygräddade.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Bakat, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Surdegs-Martins frukostbullar”

 1. 01 oktober 2013 den 13:47 #

  Ska lyssna och hoppas på samma närmast religiösa upplevelse. Vill också kunna det här med bröd men är egentligen lite för lat för att snöa in mig… 🙂 Tack för inspiration!

 2. 02 oktober 2013 den 18:27 #

  Tänkte prova detta i morgon! Anders, vad tror du om att blanda i lite torkad frukt? Kan det funka eller finns det risk för påverkan på jäsprocessen?

  • 02 oktober 2013 den 19:48 #

   Gissar att sockret i frukten kan sätta mer fart på jäsningen.

   • dhappach
    02 oktober 2013 den 19:59 #

    Tack! Ska ha det i åtanke!

 3. Larz Odergård
  17 oktober 2013 den 10:15 #

  Fråga: Vad i all sin dar är en braspanna? Något skånskt dialektord som rullebør ist.f. skottkärra och hossor ist.f. strumpor??
  Du skriver ”Lägg de 12 bullarna på bakplåtspapper, slå en kopp vatten i braspannan”… Man kan om man verkligen vill, få intrycket att bakplåtspapperet och bullarna skall ligga i ”braspannan” trots att det verkar orimligt… Jag antar att du måste mena ”Kläd en plåt med bakplåtspapper”
  Du får ursäkta en novis vid spisen😖

 4. Erika
  19 oktober 2013 den 10:30 #

  Enkelt bröd. Blev okej, inte fantastiskt. Ska ha mindre grahamsmjöl nästa gång, mer vete. (Följde inte ovanstående rekommendationer) Klart värt med färskt bröd på lördagsmorgonen! Eftersom jag aldrig bakar funderar jag på att testa med torrjäst nästa gång. Ett öppnat paket håller ju betydligt längre än färsk jäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: