2010 Chateau Montelena Chardonnay

 

montelena

Idag provades på sommelierutbildningen en riktig kalifornisk klassiker: 2010 Chateau Montelena Chardonnay.

Det var detta vin som vid den legendariska provningen ”The Judgement of Paris” slog inte bara fem andra kaliforniska chardonnayer utan även klassiska storheter från Bourgogne. Det mest fantastiska är att det var Jim Barrets andra årgång och från druvor han köpt för att hålla sig sysselsatt medan han väntade på att kunna göra en cabernet sauvignon från sina nyplanterade stockar.

Historien, i en romantiserad version, berättas i den charmiga filmen ”Bottle Shock” (med den fåniga svenska titeln ”Gyllene druvor från Montelen”). Rekommenderas om man gillar vin och lättsamma filmer. Beställ gärna vinet i god tid och planera en skön filmkväll.

Ljust gul med litet grönt stick. Stor doft av gula frukter, päron, ananas, vita blommor, ett doft av vanilj och ett litet stalligt inslag som ger komplexitet. Torr, ganska fyllig smak med fokuserad frukt, mycket friska och läckra syror, lime, citronzest, mycket fin och diskret fatstruktur, lång eftersmak med gul fruktighet och en avslutande kritig mineralitet. Elegant, välbalanserat vin med potential för många års utveckling på flaskan.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “2010 Chateau Montelena Chardonnay”

 1. Mattias Schyberg
  22 oktober 2013 den 20:30 #

  Ett trevligt vin helt klart, men inte extraordinärt. Fick se sig besegrat av Cape Point Vineyard Chardonnay 2012 i blindtest förra veckan. Det var långtifrån en favorit för mig. Hade förväntat mig mer av ett såpass klassiskt vin.

  Tror förövrigt att det hamnade långt ner på listan som bestod av 8 Chardonnay-viner av blandat ursprung.

  • 22 oktober 2013 den 20:47 #

   Det finns så många stilar och personliga preferenser när det gäller vin och chardonnay.Montelena är ju ett väldigt ungt vin i stramare klassisk stil. Alltid vanskligt att gradera viner. I en blindprovning kan ett sådant hamna i skuggan av andra viner. Detta sker i alla blindprovningar oavsett om de skedde i förra veckan eller 1976. 😉

   • Mattias Schyberg
    22 oktober 2013 den 20:56 #

    Jo, visst är det så. Tycker bara det är extra kul när ”David slår Goliat”, dvs när ett oväntat vin får chansen att glänsa.

    Vana provare och ett tiotal personer innebär i alla fall en viss tyngd. Men visst, ett vin som glänser vid en blindprovning behöver inte vara samma vin man njuter mest av allena.

 2. Dragan
  04 november 2013 den 10:41 #

  Stilen på vinet 1976 var av helt annan karraktär, talade med Mike Grgich om detta för ett tag sedan och han tycker att hans nuvarande chardonnay är mer lik den som vann i Paris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: