Återvunnet: Hannas antika ärtor

hannas antika ärtor

Oktober har verkligen varit en bedrövligt klen bloggmånad. Jag har försakat bloggen till förmån för arbete och flyttbestyr. I väntan på nya matäventyr och tid att skriva om vin så kommer här en gammal favorit i repris:

”Hannas antika ärter” ligger verkligen i tiden; vegetarisk, snål med kolhydrater, lättlagad, nyttig och nu dessutom som återanvänt recept.

Receptet är signerat av min goda vän Hanna som är matarkeolog (bland annat, här är några av hennes böcker) och är en variant av den romerska rätten Vitellus ärtgryta ur Apicius kokbok. Servera till stekt fläsk eller falukorv.

Skölj och sjud 4 dl split peas (gröna, kluvna ärtor) i ungefär en timme i saltat vatten. Använder du vanliga torkade, gröna ärtor ska de blötläggas cirka 4 timmar först. Slå av vattnet när ärtorna är mjuka men har lite tuggmotstånd. Vänd ner en liten, finstrimlad purjolök2 msk fisk- eller ostronsås, en rejäl slatt olivolja1 tsk mald koriander, 2 tsk koriandeblad1 tsk kyndel (brukar jag utesluta) och rejält med nymald svartpeppar. Värm på under omrörning. Precis innan servering kan du vända ner grovhackad bladpersilja.

Etiketter:, , ,

Kategorier: lättlagat, LCHF, Recept, Vegetariskt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Återvunnet: Hannas antika ärtor”

 1. Carlaxel Andersson
  27 oktober 2013 den 14:04 #

  Påminner mig om den puré (röra) på torkade gröna ärter som min far brukade äta men inte tillsammans med korv eller fläsk utan med rå urvattnad saltsill. Bloggens recept är en flashback och nu känner jag för att prova något jag slapp äta som barn.
  Om jag nu väljer att prova ärtorna med en god korv – vilken typ av vin kan matcha?

 2. Kidde
  30 november 2013 den 23:00 #

  Split peas – var hittar man såna?

  • 30 november 2013 den 23:03 #

   Leta i ”invandrarbutiker” som har sortiment med inriktning på Medelhavet och Mellanöstern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: