Låt oss kalla det ”provençalsk kyckling”

provencalsk kyckling

Den här galna hösten då livet består av flängande mellan jobbet och sporadiska flytt- och renoveringsutflykter till Blå Huset så är släng-allt-i-en-gryta-och-glöm-bort-det-matlagning en räddning och välsignelse. Lämpligt nog har jag fått en Crock-Pot att testa (återkommer om den) men i hastigheten glömde jag stengodsinsatsen i Malmö så matlagningen i Borrby fick improviseras.

Det blev en mycket enkel men fantastisk god kycklingrätt smaksatt med souvenirer från sommarens vistelse i södra Frankrike. Smakade klassisk fransk husmanskost.

Skär en gul lök ganska grovt och släng ner i en ugnsfast emalj- eller gjutjärnsgryta. Smeta in en hel kyckling i rejält med rumsvarmt smör och läg den ovanpå löken. Slå över 2 dl torrt vitt vin. Strö över rejält med herbes de provence, 2 tsk salt och några ordentliga drag med pepparkvarnen. På med locket och låt gå 2,5 timme i 175° i ugnen. Ta sedan upp kycklingen, rör ned 2,5 dl créme fraiche och en matsked grov fransk senap i skyn och låt sjuda en stund. Smaka av och servera med mjölig kokt potatis och en sallad.

Etiketter:, , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Låt oss kalla det ”provençalsk kyckling””

  1. 22 november 2013 den 13:10 #

    sötaste Öhman, kan du komma en liten snabb sväng till Malta och servera mig lite god mat… känner att jag verkligen behöver din goda mat just nu… eller tips på en god långkoks gryta från frankrike, har du det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: