Carl Butler: Pasta alla Siciliana.

pasta alla siciliana

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Kombinationen aubergine och tomat placerar detta recept i södra Italien hävdar Carl Butler och föreställer sig att denna rätt förekommer på sicilianska restauranger. Smakar italienskt gör det i alla fall och är för ovanlighetens skull vegetariskt. Har denna gång tagit mig friheten att justera tillagningen men inte ingredienserna.

500 g pasta typ penne rigate
300 g aubergine

2 burkar hela konserverade tomater
2 vitlöksklyftor

1 knippe persilja
150 g riven ost
1 tsk basilika

olivolja
smör
salt
svartpeppar från kvarn

Skär auberginerna i centimetertjocka skivor, salta och lägg i press i en skål under en tallrik med tyngd i minst en timme. Lägg därefter i durkslag och låt rinna av. Häll olivolja i en gryta så det täcker bottnen och fräs den tunt skivade vitlöken utan att den tar färg. Slå på de grovt skurna tomaterna med sitt spad, basilika, den hackade persiljan, o,5 tsk salt och rejält med svartpeppar. Låt allt puttra i 20-30 minuter utan lock tills såsen tjocknar.  Torka av aubergineskivorna och stek dem på ganska hög värme på båda sidor i olivolja tills de får riktigt bra färg. Låt oljan rinna av på hushållspapper. Koka pasta knappt färdig. Riv osten (jag använde 50/50 parmesan och lagrad prästost). Bottna en smörad form med hälften av pastan, strö ver ost, lägg ut aubergineskivorna, strö över ost, bred ut resten av pastan, häll över såsen och avsluta med ett rejält lager ost. Gratinera i ugn på 200° i 20 minuter.

Riktigt bra blev det här! God och smakrik pastagratäng som känns italiensk. Nästa gång adderar jag lite röd chili till receptet. 

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept, Vegetariskt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Carl Butler: Pasta alla Siciliana.”

 1. 17 januari 2014 den 9:55 #

  Vad använder för konserverade tomater? (Mutti hoppas jag) De behöver nämnas. Fanns på Ica Maxi när jag började handla där men nu är det bara Willys som har dem. Vill ju inte att de ska försvinna från hyllorna men vad göra när billigare produkter lyfts fram.

 2. 17 januari 2014 den 10:35 #

  De härliga Butler-recepten, sån mat växte jag upp med, mamma älskade Carl Butlers mattänk och det ryktas till och med om att min pappa som, vad jag minns, aldrig lagat någon mat, en gång lagade något riktigt smarrigt efter ett Butler-recept!

 3. Ola
  20 januari 2014 den 9:23 #

  Kallas den här pastan ”Norma” på Sicilien?

 4. 24 januari 2014 den 19:44 #

  Hurra och tack för att du påminner mig om att det är dags att damma av Butler som inspirationskälla i köket. I min egen receptbok med favoriter genom åren finns just precis detta recept med. Jag skrev in det någon gång på tidigt 90-tal och minns att vi fascinerades av hur så något så enkelt kunde bli så gott. (Man får gärna komma ihåg att vi då precis hade tagit oss igenom 80-talets matlagningspiruetter där mycket på tallrikarna var lika fjolligt överdrivet som de obligatoriska axelvaddarna och lika effektsökande som spretluggarna).

  Jag lagade för övrigt Boeuf Borgignon a la Anna Bergenström förra söndagen. Hon hävdar bestämt att det blir godare utan bacon. Ikväll väntar tv-soffan med filmen Julia & Julia. Jag gissar att det blir en gryta MED bacon nu på söndag …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: