Carl Butler: Aprikoskaka

aprikoskaka

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Jag är inte mycket för kakor och bakning egentligen. Verkar ha varit samma sak med Carl Butler. Här är dock ett recept som är sprunget ur ett misslyckat försök att göra en plommonkaka. Frågar du mig skulle han struntat i aprikosvarianten också.

250 g torkade aprikoser
2 ägg
5,5 dl socker
3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver
60 g smör

rivet skal av 1 citron

Sjud aprikoserna i 20 minuter i så mycket vatten att det precis täcker. Häll i ett durkslag och låt rinna av. Smält 2,5 dl av sockret i en torr och väl rengjord stekpanna. Häll det smälta sockret i en kakform och glasera formens insida. Klä formens insida med aprikoserna. Var försiktig för sockret är mycket varmt. Smält smöret och blanda med 1,5 dl ljummet vatten. Vispa 3 dl socker med äggen tills vitt och pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret och rör sedan ned i äggsmeten. Blanda sist i smörvattnet och det rivna citronskalet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 50-60 minuter. Stjälp genast upp kakan innan sockret stelnar igen. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Torr kaka täckt av ett klistrigt och lite bittert sockerlager som innesluter mosiga aprikoser. Trist.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

Etiketter:, ,

Kategorier: Bakat, Dessert, Projekt Carl Butlers Kokbok

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Carl Butler: Aprikoskaka”

 1. Ann Johansson
  16 januari 2014 den 14:47 #

  Har aldrig gjort dylik kaka och efter din varning lär det aldrig bli heller. Men rent spontant låter det som väldigt kort tid att sjuda aprikoserna 20 minuter, låter som om de inte skulle hinna dra åt sig vätska samt att smak dras ur. Om man vill använda torkade aprikoser finns det ju faktiskt flera olika sorter, jag tycker om att äta dem som de är och då är variationen stor mellan olika märken och även ”vanliga” kontra ”ekologiska”. Om man vill använda torkade i stället för färska aprikoser brukar det ofta stå att de skall blötläggas, alltså inte kokas/sjudas, under 8-24 timmar. Det låter som om man är mer snäll mot frukten på så sätt, om jag inte missminner mig så kan man då även använda blötläggningsvattnet.
  Bara en fundering för felsökningsschema, Butler brukar väl inte göra SÅ misslyckade recept? Eller kanske.
  Ann

 2. Ann Johansson
  16 januari 2014 den 14:50 #

  PS, läser receptet en gång till 5,5 dl socker är OHEMULT mycket för en kaka. Jämförelse – kladdkaka har 1,5 dl mjöl och 2-2,5 dl socker. Feltryck?
  Ann

 3. 16 januari 2014 den 15:44 #

  Använde den mjuka sortens aprikoser och de blev väldigt mycket mjukare. 2,5 dl av sockret går till ”glaseringen”.
  Jo, Butler har levererat ett och annat bottennapp. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: