Carl Butler: Helstekt fläskfilé.

helstekt fläskfilé

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Att fläskfilé med champinjonsås är en populär rätt i svenska hem slår Butler direkt fast när han presenterar sin variant av den. Själv gör jag den flera gånger om året i olika varianter och jag blir lika populär varje gång (en värstingversion här) Jag brukar dock alltid steka köttet i skivor och kan knappt påminna mig om att ha helstekt fläskfilé tidigare. Givetvis använder du svenskt fläsk och inget annat.

cirka1 kg fläskfilé av den tjockaste delen
200-300 g champinjoner
1 dl torrt vitt vin
4-5 dl vispgrädde

1,5 msk dijonsenap
smör
salt
svartpeppar från kvarn

Sätt ugnen på 225°, skiva champinjonerna och salta och peppra köttet. Bryn filén ordentligt runt om i smör i en panna som tål ugnsvärme. In med pannan i ugnen i ungefär 15 minuter. Rör under tiden ut senapen i gärdden och låt sjuda sakta så att det tjocknar något. Vira in fläskfilén i folie. Klicka i mer smör i stekpannan och fräs champinjonerna tills de får fin färg. Slå på vinet och sjud till hälften återstår. Slå på grädden och sjud tills den åter tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Skär upp köttet, servera med såsen, kokt potatis och säsongens grönsaker.

Smakade precis som man kan förvänta av denna trygga klassiker. Varken mer eller mindre. Väl värd att prova med enkel tillagning i bara en stekpanna. Prova också att ta i princip samma ingredienser (nöt istället för fläsk dock) och laga till Biff Butler som smakar fantastiskt.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

Etiketter:, ,

Kategorier: Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: