Carl Butler: Bolito. (Bollito misto)

bolito

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Den här rätten plockade Carl upp under en resa i norra Italien. Receptet verkar vara korrekt och traditionellt men namnet missuppfattade han; ”Bollito misto” ska det vara.

1-1,5 kg grytkött av nöt
4 gula lökar
300-400 g morötter
1/2 stånd blekselleri
1,5 dl vita bönor
2-3 vitlöksklyftor
1 knippa persilja
1/2 flaska torrt vitt vin 
1,5 tsk rosmarin
1,5 tsk salvia
drygt 5 dl buljong
olivolja
salt
svartpeppar från kvarn

Lägg vita bönor i blöt över natten. Skär köttet i grytbitar. Hetta upp olja i en stor gryta på medelvärme och vänd runt köttet så det blir grått runt om men inte blir brynt. Häll på vinet och låt sjuda utan lock tills det nästan helt kokat bort. Under tiden skär du lök, morötter och selleri grovt och skalar vitlöksklyftorna. Vänd ner grönsakerna, kryddorna, vitlöken och de hopbundna persiljestjälkarna. Slå buljongen (gör den ganska kraftig) i grytan så det står en centimeter över köttet. Koka upp, låt sjuda under lock i 20 minuter. Blanda sedan ner de avsköljda bönorna och fortsätt sjuda i minst 70 minuter eller tills köttet är mört och bönorna färdiga. Smaka av med salt och peppar och blanda ner persiljan som du hackat. Servera med lantbröd och/eller potatis.

Efter att grytan fått sjuda 45 minuter längre än angivet så blev resultatet en rustik gryta som smakade som barndomens köttsoppa. Helt ok. Rekommenderar att dubbla mängden vita bönor för mer matighet (om du inte serverar med potatis). Du kan också använda konserverade bönor som du värmer i grytan innan servering. 

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

 

Etiketter:, , ,

Kategorier: Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: