Carl Butler: Basilikakyckling i vin

basilikakyckling

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Kokt kyckling är klart underskattat. Butler älskade kokt mat och även kyckling vilket visar sig i att av samtliga fjorton recept på kyckling jag provlagat så har alla utom två fått ”(+) Mycket gott! Rekommenderas!” eller ”(++) Missa inte! Sätter guldkant på tillvaron!”. Den här rätten fick dessutom ett andra liv dagen efter då jag gjorde en soppa på resterna som förgylldes med färsk grön sparris från trädgården. Ljuvligt!

i kyckling på cirka 1,5 kg
5-6 färska lökar
5-6 späda morötter
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
6 vitpepparkorn
1,5 tsk basilika eller en knippa färsk
1 knippa persilja
1 tsk salt
2-3 dl torrt vitt vin

Klyv kycklingen på längden och lägg halvorna i en rymlig gryta tillsammans med lagerblad, hela skalade vitlöksklyftor, pepparkorn, salt, stjälkarna från persiljan samt basilikan (jag använde torkad basilika och blandade i hackad färsk i buljongen vid servering, mer aromekonomiskt så). Slå på vinet och så pass mycket vatten att det precis täcker. Koka upp, lägg på locket och låt sjuda i cirka 1 timme. Under tiden skrubbar du morötterna och ansar löken. När det återstår cirka 20 minuter av koktiden lägger du i morötter och lök och lägger på locket igen. Ta upp kycklingen och grönsakerna och lägg i en djup serveringsform. Sila buljongen, smaka av med salt och blanda ner det hackade persiljekruset. Slå buljongen över kycklingen och servera i djupa tallrikar med kokt potatis.

Rätten ser blek ut men smakade ljuvligt. Snäll och vårfräsch rätt med saftig kyckling. Komplettera med andra primörer efterhand som de dyker upp i 

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

Etiketter:, ,

Kategorier: lättlagat, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Carl Butler: Basilikakyckling i vin”

  1. 21 maj 2014 den 20:39 #

    Tycker den här rätten är så Butlersk som det går: få ingredienser, välsmakande, enkel tillagning utan krusiduller. Hoppas snart få höra omdömet om den lyxigaste av hans rätter som ändå har samma förtecken: gravad lammsadel. Möjligen det läckraste han gjort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: