Mina fina bullar

mina fina bullar

Den som följt denna blogg vet att bakning aldrig riktigt varit min grej. Har aldrig riktigt förstått mig på det hela. Men driver man kafé så är det bara att bita ihop. Att svänga ihop kärleksmums och vallmokaka är sin sak men att göra matbröd är en annan femma. Här har jag alltid mer eller mindre misslyckats.

Nu har jag dock hittat formen och är riktigt stolt över mina rapsoljebullar som utvecklats utifrån ett enkelt recept på källarfranska jag fick av storasyster Carin. Fluffiga, snygga, lite surdegssega och med lätt nötig smak av oljan. Mängderna är det inte så noga med, det är bara att addera mjöl tills du får en smidig deg. Det är lätt. Jag lovar.

I en stor bunke smular du ned ett paket jäst, ringlar över några matskedar sirap, 1,5 tsk salt och häller på cirka 0,5 dl kallpressad svensk rapsolja och 5 dl vatten. Vispa ut alltihop tillsammans med lite vetemjöl tills du får en tjock, slät välling. Med en slev arbetar du in vetemjöl tills degen släpper bunken. Mjöla bakbordet och arbeta med händerna in mer mjöl tills degen blir smidig och slutar kleta. Låt jäsa i bunken till minst dubbla storleken. Ta upp degen igen på bakbordet och arbeta den med lite mer mjöl tills den blir riktigt smidig och ganska fast. Dela upp dela upp i lagom stora bitar (det blir 12-14 bullar ungefär) och slarva ihop dem till något sånär jämna bollar (de jäser sig snygga), pudra med rikligt med mjöl och låt dem jäsa på bakplåtspapper på plåten. Grädda på 200° i ungefär 20 minuter eller tills de blir snyggt ljust gyllene.

Receptet funkar som källarfranska också. Gör som ovan men jäs inte degen, forma bullar och sätt dem på en plåt i kylen över natten. På morgonen tar du fram plåten och gräddar som ovan.

Etiketter:, ,

Kategorier: Bakat, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Mina fina bullar”

  1. 26 september 2014 den 10:32 #

    Bullarna ser så saftiga ut. Ska testa ditt recept i helgen:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: