”I love the smell of Pink Moscato in the morning”

Detta bildspel kräver JavaScript.

Andra dagen i Yarra Valley började med en busstur på 90 minuter innan frukost. Giant Steps hade nämligen förberett frukost på en höjd mitt bland vingårdarna med en fantastisk utsikt över dalen. Nu pratar vi inte en vanlig picknick med plastade mackor och termoskaffe. Vi möttes av en bil utrustad med espressomaskin, en ägg- och baconkock, drivor av färsk frukt, läckra bakverk och croissanter, apelsinjuice och Sparkling Pink Moscato på is.

Sittande på höbalar mumsandes på läckerheterna och smuttandes på rosa, bubblande muscat (alldeles utmärkt frukostdricka för övrigt) fick vi en introduktion kring klimat och terroir i Yarra Valley. Dalen är långsträckt med varierande jordmåner, altituder och dygnsmedeltemperaturen i Yarra har lika stor spännvidd som mellan Bordeaux och Champagne. Redan på pappret inser man att här finns förutsättningar för stora variationer i vinerna utifrån växtplats. De bästa druvorna anses allmänt komma från Upper Yarra och det är stor konkurrens om dem och om man alls lyckas köpa några så är priserna mycket höga.

Efter frukosten begav vi oss till den mysiga staden Healesville där det unika vineriet ligger. Här har man helt integrerat vinproduktionen med kafé, bageri, butik och restaurang. En härlig kosmopolitisk mötesplats i den sömniga lilla staden.

Efter en rundtur i det moderna vineriet där man arbetar med gravitation och minimal intervention i framställningen. Därefter en provning i fathallen där vi presenterades intressanta vertikaler av deras vingårdsbetecknade viner. Både pinot noir och chardonnay var eleganta och slanka men åter var det shirazerna i lättare stil med ”crunchy fruit” (ett resultat av jäsning delvis med hela klasar).

Trots att mättnaden inte lagt sig efter frukosten så serverades galet goda pizzor till tidig lunch innan vår avfärd.

Horisontalprovning Sexton Vineyard Chardonnay

2011 Sexton Vineyard Chardonnay – Hill slopes, Central Yarra Valley

Medeldjupt gul. Stor, bred och mogen doft av gul frukt, honungsmelon, liten rökighet och grädde och en tyflig närvaro av ek. Medelfyllig, mycket frisk och välstrukturerad med välintegrerad ek, citrus, lime. Mycket lång och fokuserad eftersmak med liten nötighet.

2012 Sexton Vineyard Chardonnay – Hill slopes, Central Yarra Valley

Medelgul. Medelstor doft av lemoncurd, gula äpplen, passionsfrukt, lite vanilj och grädde samt rökighet. Medelfyllig med frisk syra, gröna äpplen, mycket nedtonad ek, bred smak men fokuserad frukt gul frukt. Välstrukturerad med lång ren eftersmak med massor av citronzest.

2013 Sexton Vineyard Chardonnay – Hill slopes, Central Yarra Valley

Ljust gul. Liten citrustonad doft, gröna päron, liten nötighet. Nästan fyllig, frisk, stramt fokuserad men rik gul frukt. Lång, elegant och mineralig eftersmak.

Horisontalprovning Applejack Vineyard Pinot Noir

2010 Applejack Vineyard Pinot Noir  – Higher Upper Yarra

Ljust röd med brunorange kant. Stor, utvecklad doft, animalisk och parfymerad, inslag av gröna stjälkar, svamp, jordgubbsmarmelad, ”skitiga lakan”. Medelfyllig, mjuk och len smak med umami, något låg i syran, torkade hallon, anis. Lång och komplex eftersmak med mognad, elegans och kraft. Mycket fin mogen pinot noir.

2012 Applejack Vineyard Pinot Noir  – Higher Upper Yarra

Ljust röd. Ganska liten doft av röda bär, röda äpplen. Medelfyllig, luftig röd frukt, välbalanserad syra, diskret ek, bra längd med ren röd fruktighet. Välbalanserad med tonvikt på bärig fruktighet.

2013 Applejack Vineyard Pinot Noir  – Higher Upper Yarra

Ljust blåröd. Liten rödbärig frukt av hallon och jordgubb med liten örtighet. Medelfyllig, mycket frisk, mjuka tanniner, elegant röd frukt, omogna jordgubbar, hallon, mogen lime. ännu outvecklad men välstrukturerad elegant, välbalanserad och lång eftersmak.

Horisontalprovning Mea Culpa Shiraz

2011 Mea Culpa Shiraz – Tarraford Vineyard, Central Yarra

Medeldjup blåröd. Stor, rik och fruktigt parfymerad doft av mörka bär, tydlig kryddighet, nytt läder, svartpeppar och något animalisk. Fyllig, luftig men rik mörk fruktighet av björnbär, hallon, diskret ek, friska syror, lång bred smak. Elegant och generös.

2012 Mea Culpa Shiraz – Tarraford Vineyard, Central Yarra

Medeldjup blåröd. Medelstor doft av röda bär, gröna örter. Medelfyllig, mycket frisk smak av mörka bär, ”crunchy” fruit, något syltig karaktär, gröna örter, någon stjälkighet i avslutet. Bra längd.

2013 Mea Culpa Shiraz – Tarraford Vineyard, Central Yarra

Djupt blåröd. Djup doft, mörka saftiga bär, liten kryddighet och eldighet, nyans av röda bär och smultron som kryper fram i nya lager. Medelfyllig, frisk, ”crunchy” fruit, fina jämna tanniner. Skönt vin som samtidigt är elegant och nyanserat.

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: