Innovativa Brown Brothers

Detta bildspel kräver JavaScript.

Victoria var historiskt sett den absolut viktigaste vinregionen i Australien, framförallt beroende på den snabba utvecklingen i samband med guldruschen. Här hittar vi också flera av de äldsta familjefirmorna. Brown Brothers (mest känt i Sverige för sin shiraz)hör kanske inte dit men har ändå 125 år på nacken. Det kanske är firmans relativa ungdom som gör dem till en av de mer innovativa.

Man satsade tidigt på vinturismen och att arbeta aktivt med vin och mat i kombination. Man har massor av besökare och stor försäljning på plats, något man utnyttjar i sitt utvecklingsarbete. Man har nämligen ett experimentvineri (eller ”kindergarten” som det kallar det) där inbjudna vinmakare från hela världen får arbeta med några av de över 40 olika druvsorter man odlar. När man kommit fram till något man är nöjd med presenterar man det i sin butik och besökarna röstar med plånboken. På detta sätt har man tagit fram flera helt nya vinstilar och oväntade druvsorter. Mycket intressanta försök och resultat som vi fick prova några utav (se nedan)

Man är också den av de ledande producenterna på den svala ön Tasmanien. Här finns oerhört stor potential för att göra intressanta, eleganta och samtidigt fruktiga viner. Vi fick prova ett urval av deras viner därifrån men det vi fick se imponerade inte särskilt på mig.

Avslutningsvis fick vi i ”The Family Wine Cellar” en provning av ett urval av Brown Brothers prestigeviner och några med ålder. På det hela taget ett mycket genomtänkt och intressant besök.

Kindergarten winery

2014 Explorer Series Tarrango (touriga nacional + sultana)

Mycket ljust purpurfärgad som ”Raspberry Cool-Aid”. Stro, bärig, jordgubbsbubbelgum, hallonbåtar och fruktgodis.. Lätt, mycket frisk, mjuk, bärig och ganska kort. Enkelt men kul vin.

2014 MO3-45 (sumol + cabernet sauvignon + ruby cabernet + donerfielder)

Nästan svart, självlysande purpur. Stor, bärig och syltig doft av hallon och mörka bär. Medelfyllg, mycket fruktig med mjuka tanniner, avrundad syra, syltig, björnbär. Udda vin.

2012 Cellar Door Release Tempranillo & Graciano

Medeldjupt röd. Medelstor bärig doft av hallon och örter. Medelfyllig, mycket frisk och bärig, röda bär, hallon, körsbär, örtig, mjuka tanniner. Balanserad och med bra längd. Lite eldig och med örigt bitterhet i avslutet.

2013 Brown Brothers Cienna ( (cabernet + sumol)

Ljust purpurfärgad. Stor, bärig intensiv doft av hallon, jordgubb, karamell och liten örtighet. Halvsöt, spritsig med balanserad syra, inga tanniner, röda bär, jordgubb. Något kvalmig eftersmak.

2014 Moscato White Gold

Ljust citrusgul. Stor aromatisk muscat-doft, citrus, apelsin. Lätt, fräsch, druvig, fruktig, halvsöt. Välbalanserad och välgjord.

2013 Explorer Series Orange Muscat & Flora

Medeldjupt gul. Stor kryddig och blommig doft av apelsinmarmelad och apelsinblomma. Medelfyllig, halvsöt till söt med lite låg syra och lite druvskalkärv. Lite kort.

Family Wine Cellar

2008 Patricia Pinot Noir Chardonnay Brut

Ljust gul med mycket fin mousse. Stor, utvecklad och brödigt nötig doft, brioche, rökighet och gul frukt. Fyllig, mycket frisk och smakrik med nötighet, gul frukt. Elegant lång eftersmak med tydlig rostad hasselnöt i avslutet.

2008 Patricia Cabernet Sauvignon

Djupt granatröd. Stor generös varm cabernet sauvignon-karaktär. Svartvinbärsjuice, läder, tobak, lite läder och ett uns eukalyptus. Fyllig, frisk med mjuka frukttanniner, fin ekstruktur, mognad, tomatpuré, svarta vinbär, tobak, läder. Lång och lite syltig eftersmak.

2000 Patricia Cabernet Sauvignon

Mycket djupt röd färg. Stor animalisk doft med svarta vinbärsgelé, kaffe, läder och svamp. Fyllig, mogen, mjuk, avrundad och lite svampig frukt. Har tappat lite struktur och fräschör. Lite bittra ektoner tittar fram i avslutet.

2008 125 Years Special Release Shiraz, Mondeuse & Cabernet Sauvignon

Djupt röd med blå ton. Stor fruktig komplex doft av svarta vinbär, kryddighet, fudge och tobak. Fyllig, fräsch, syltig frukt med balanserade mogna tanniner. Massor av röda bär aromer, örtig och med lång, bred balaserad smak. Maffigt och samtidigt elegant vin.

2009 Patricia Noble Riesling

Medldjupt guldgul. Stor doft av petroleum, saffran, aprikosmarmelad, honung, gummi och vita russin. Söt, fyllig mycket frisk smak med simmig sötma, eukalyptushonung, apelsin- och aprikosmarmelad. Lång eftersmak men lite glest avslut.

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:,

Kategorier: Resan till Australien

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: