Rutherglen Muscat – en av Australiens klassiska vinstilar

Detta bildspel kräver JavaScript.

Under tisdagen sökte vi oss genom Victoria till Campbells i de gamla guldgrävartrakterna i Rutherglen. Här utvecklades under andra halvan av 1800-talet en blomstrande vinindustri som levde gott på de rikedomar som vaskades fram. Vinerna exporterades även i stor omfattning till Europa. Det varma klimatet lämpade sig väl för att producera den vinstil som då var dominerande; söta starkviner.

Australien har tre unika och klassiska vinstilar: Sparkling Shiraz, Hunter Valley Semillon och Rutherglen Muscats

Rutherglen Muscat är ett vin som kan sägas vara en hybrid mellan världens stora starkviner. Den tillverkas som portvin, det vill säga kort jäsning innan tillsats av vinsprit. Den lagras som madeira, omväxlande mycket hett och svalt och får därmed en oxiderad och karamalliserad eller bränd ton. Slutligen blandas den som sherry i olika varianter av det klassiska solerasystemet.

Det fanns tidigare många producenter men idag återstår endast sju familjefirmor som framhärdar att tillverka stilen som egentligen är två; Rutherglen Muscat och Rutherglen Topaque (tidigare Tokay innan ungrarna protesterade). Eftersom det rådde stor förvirring kring hur man benämnde de olika kvaliteterna så satte man sig ner tillsammans för att komma överens om en officiell klassificering. Det innebär att Rutherglen Muscat bör vara det enda området utanför Europa som har en sådan klassificering.

Det finns fyra klasser, alla söta, som går från det fruktigt rena och i stigande grad oxiderad och koncentread stil; Rutherglen, Classic, Grand och slutligen den dyra och ovanliga Rare.

Vi fick en masterclass med Rutherglens grand old man Colin Campbell som ledsagade oss igenom stilarna. Provningen avslutades med en blandningsövning som gick ut på att återskapa en givel Classic Rutherglen. Mycket intressant! Det sista vinet, ”Merchant Prince”, var det första australiensiska vinet som fick 100 poäng av bland andra WineSpectator. Storartat!

NV Rutherglen Topaque

Medium bärnsten. Stor, eldig och tydligt aromatisk doft av apelsin, kryddig, russin, honung och eucalyptus. Mycket frisk, medelfyllig med simmig sötma, honung, mycket pepprig och tydligt inslag av ingefära. Ganska lång med friskt avslut.

NV Classic Rutherglen Topaque

Medium bärnsten. Medelstor, eldig doft med eukalyptus, apelsin, något nötig, honung. Mycket frisk, mycket söt och simmig med toner av tobak, kola, ingefärakaramell och honung. Lång smak med nästan torrt avslut.

NV Gran Rutherglen Topaque

Mörkbrun coca-cola-färg. Stor, mogen och oxiderad doft av tobak, muscovadosocker. Fyllig med oljigt fet sötma som tonas ned av hög men avrundad syra. Nyanserad karaktär av torkad frukt, läder och tobak. Lång smak.

NV ”Isabella” Rare Rutherglen Topaque

Mörkt kaffefärgad. Medelstor, djup , eldig och intensiv doft med flyktiga syror, parfymerad, rosor, torkad frukt och läder. Fyllig med intensiv sötma och syra, katrinplommon och mörk sirap. Lång näsatan stram eftersmak med närvarande ekstruktur.

NV Rutherglen Muscat

Medeldjup bärnsten. Stor, eldig, lite rökig och mycket pepprig doft med karaktär av kanderad apelsin. Medelfyllig, söt, simmig, frisk med tydlig aromatisk apelsin/citrus. Mycket fruktig med lång eftersmak.

NV Classic Rutherglen Muscat

Mörk bärnsten. Medelstor doft av tobak, läder, russin, torkad frukt och peppar. Fyllig, mycket sötsimmig smak, med torkad frukt, dadlar och pepprig eftersmak.

NV Gran Rutherglen Muscat

Mörk coca-cola. Stor, eldig, flyktig doft med karaktär av spansk brandy, läder, vanilj och torkad frukt. Fyllig, eldig mycket frisk, silkig len och simmig med torkad frukt, dadlar, knäck, fudge och kakao. Lång och komplex.

NV ”Merchant Prince” Rare Rutherglen Muscat

Mörk som japansk soja. Medelstor och inledningsvis något knuten, eldig doft med ceder, tobak, läder, torkade rosor och fikon. Fyllig, tät och rik som svart söt sammet, lakrits, mörk choklad, koncentrerad torkad frukt och intensiv balanserad sötma. Ett stort vin!

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Resan till Australien, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: