Maritima Mornington Peninsula och betongterroir

Detta bildspel kräver JavaScript.

Dagarna på australienresan är intensiva. Nya hotell mest varje natt, avfärd runt åtta på morgonen och tillbaka med lite tur vid elva. Enda chansen till lite skrivtid är på längre bussresor och om jag, som idag drar in på en timmes sömn och går upp tidigt. Vi är på dag sju av fjorton och ligger efter med bloggandet och får lämna en del av upplevelserna från Victoria till senare.

På den sjunde dagen vilade vi inte utan ägnade den åt Mornington Peninsula cirka 90 minuters bilfärd söder om Melbourne. Närheten till storstaden och de långa stränderna gör detta till ett populärt semesterparadis och plats för många och dyra sommarvillor. Marken är därför den dyraste i hela Australien. Trots det har det sedan den trevande starten med vinodling för drygt 25 år sedan planterats runt 1000 hektar vin. Det finns idag runt sextio vinmakare i området så de mesta är mycket småskaligt. Man är bland Australiens minsta och yngsta regioner. Mornington är en mycket långsmal halvö som omges av vatten på tre sidor och har en bergås utmed sin sträckning. Man har tack vare detta ett utpräglat maritimt klimat med svalkande havsbrisar från tre riktningar, ett intensivt ljus, vingårdar med varierande altitud och aspekter samt varierande jordmåner. Ett eldorado av olika terroir på en mycket liten yta.

På  vinegendomen Kooyong mötte vi Sandro Mosele som är en vinmakare med vetenskaplig syn på vinodling men som inte gör tekniska viner för den sakens skull. Det handlar om respekt för druvans växtplats, ekologisk odling och med så lite inblandning i  processen som möjligt låta denna lysa igenom. Han är också en av pionjärerna i området och har fungerat som mentor för de flesta av vinmakarna i området.

Vi besökte vingården Ferrous med sin järnrika jord och provade där vinet 2012 Ferrous Pinot Noir (ett av de bästa vinerna på resan, se nedan) medan vi diskuterade mineralitet och terroir och vad det egentligen handlade om. Vi fick också en tur genom vinerit där man installerat betongtankar. Betong ger en jämnare värme men bidrar också med karaktär. Tankarna på Kooyong är inte behandlade på insidan med neutral beläggning och påverkar därför smaken. Sandro berättade att hans tankar hämtats från Frankrike där de har ett speciellt recept på betongblandningen vilket gör att smaken skiljer från viner som legat på tankar av australisk betong. Tanken slog mig att man alltså kan prata om ”betongterroir”. Kom ihåg var ni läste det först.

Vi begav oss därefter till mycket eleganta och arkitektoniskt imponerande egendomen Port Philip Estate som Kooyong tillhör. Här fick vi en liten masterclass kring Morningtons viner och klimat av Sandro. Det stod klart att det finns mycket likheter med Oregon i USA som också fokuserar på pinot noir, chardonnay och pinot gris i den ordningen.

Mycket intressant provning med jämförelser mellan olika terroir och årgångar. Kooyong imponerade stort och även några av Port Philips viner. Båda saknar svensk importör.

2013 Beurrot by Kooyoung
Ljust gul. Stor, ren doft dominerad av citrus, vita blommor, omogen persika och liten mineralitet. Lätt, frisk mycket slank frukt dominerad av friska gula äpplen, vit persika. Bra längd med mineraligt avslut. Sval och något blek.

2013 Clonale by Kooyoung
Ljust citrongul. Stor fruktig doft av mogen citrus, galiamelon, apelsinblomma och lite mineralitet. Lätt, fruktig och mycket frisk med snyggt polerade syror, gröna och gula äpplen, omogen persika. Mycket lång fokuserad och fruktig smak med fin klingande syra och mineralitet i avslutet. Storartad.

2012 Port Philip Estate Red Hill Chardonnay
Ljust citrusgul. Medelstor, fruktig med karaktär av mogen gul frukt, honungsmelon, persika, vita blommor, acacia, lemoncurd. Medelfyllig, mycket friska men fokuserade och balanserade syror, fokuserad sval gul frukt, mogen lime, vit persika. Fantastiskt elegant, fokuserad och syraorienterad chardonnay med integrerad fatkaraktär som knappt antyds med lång eftersmak och mineraligt avslut. Mycket bra.

2012 Kooyong Faultline Chardonnay
Ljust gul. Medelstor, lite rökig, citrusdominerad, gröna äpplen, vita blommor. Lätt, mycket frisk, grönfruktig, lime, citrus, gröna åpplen. Saknar lite koncentration men har bra längd och mineralitet.

2008 Kooyong Faultline Chardonnay
Ljust gul med görna inslag. Stor, rökig utvecklad doft med gul frukt, någon nötig, lätt blommigt parfymerad och nyanserad med många lager. Lätt till medelfyllig, mycket friska polerade syror, bred utvecklad smak med en ekkaraktär som tittar fram, lång och nästan vibrerande eftersmak med en liten bitterhet.

2012 Port Philip Estate Red Hill Pinot Noir
Mycket ljust röd. Medelstor bäraromatisk doft av hallon, jordgubb, smultron och röda äpplen med lite parfymerad ton och örtighet och lite ceder. Lätt, frisk, bärigt fruktig och lite tuggig frukt som fyller munnen, tydlig örtighet, liten ekstruktur. Bra längd med mineralitet.

2012 Port Philip Estate Balnarring Pinot Noir
Ljust röd. Medelstor doft med yppig men frisk röd bärighet av hallon och röda vinbär, lite parfymerad. Medelfyllig, frisk, mycket fruktig med fokuserad och sammetslen frukt som balanseras av tanninstruktur längre bak i munnen. Lång smak och mjuk och strukturerad på samma gång. Mycket bra!

2012 Massale by Kooyong
Ljust röd. Medelstor, nyanserad och lätt parfymerad med smultron, hallon och en lite funky ton. Lätt till medelfyllig, friska röda bär, mjuka tanniner, lite gröna örtiga inslag, ungdomlig och fortfarande lite kantig men med bra längd.

2012 Kooyong Meres Pinot Noir
Ljust röd med lite orange kant. Stor, nyanserad och ganska rik doft av solvarma röda bär, hallon, smultron och en liten ton av anis. Medelfyllig, mycket frisk, fokuserad mogen, sammetslen röd fruktighet, anis, lakrits, tuggig frukt väldisponerade tanniner. Lätt, luftig, välstrukturerad, lång elegant eftersmak med mineralitet.

2012 Kooyong Haven Pinot Noir.
Ljust röd. Medelstor, mycket nyanserad doft med komplexitet av kryddor, blyg röd bärighet, blommor och ceder. Medelfyllig, rik tuggig fruktighet, frisk, välstrukturerad med kraft i eftersmaken och bra längd med tydlig mineralitet.

2012 Kooyong Ferrous Pinot Noir
Ljust röd. Medelstor doft av röda mogna bär, jordgubbar, kanel, kryddighet. Medelfyllig, mycket frisk, elegant, transparent röd frukt, nästan omärkliga men i högsta grad närvarande, nyanserad, mycket lång och markerad mineralitet. Elegant och fullständigt njutbar.

2009 Kooyong Meres Pinot Noir
Medel röd med orange kant. Stor, utvecklad, animalisk, svamp, läder, jordgubbsmarmelad, mycket kryddig, lite eldig. Fyllig, frisk, mycket mjuk, rik något syltig men ändå fräsch frukt av körsbär och övermogna jordgubbar, kryddig, svamp, läder. Bra längd men lite baktung.

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: