Burgundiska Oakridge från australisk terroir

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter pizzalunchen lämnade vi Healsville och begav oss högt upp och långt in i Upper Yarra. Där möttes vi av David Bicknall från Oakridge Winery som, efter skotvätt i klorin mot vinlusen, tog oss på en rundvandring mellan tre olika vingårdar med skilda karaktärer. Vingårdarn var små, lite drygt ett hektar vardera och låg i fil utmed en kul där jordmån, lutning och exponering förändrades under ett par hundra meter. Vid varje vingård fick vi smaka på fatprover av vin från respektive vingård som endast skilde sig åt på skördedatumet vilket varierar beroende på läge. Skillnaden mellan vinerna var mycket stor och visade med all önskvärd tydlighet att det inte bara är i Bourgogne som vinerna tydligt är märkta av sin växplats trots små avstånd.

Efter denna ögonöppnare åkte vi till det moderna vineriet där vi i fathallen (skönt med svala lokaler i den varma våren) bland annat presenterades två horisontaler av pinot noir och chardonnay. Mycket intressant föreläsning om deras filosofi kring vinmakning som i mycket påminner om de minimalistiska tankegångar vi redan stött på hos flera av producenterna. Mest intressant var dock genomgången av utvecklingen av aromer i chardonnay under druvans mognad som grovt räknat sker i sju steg

1. Örtiga, gröna av aromer av bland annat nässlor och omogna gröna örter

2. Citrus som citron och lime

3. Vita blommor som apelsinblom och White flower

4. Vita frukter som mogna päron och vitpersika

5. Gula stenfrukter som aprikos och persika

6. Tropiska frukter

7. Ananas 

Många vinmakare smakar druvorna för att leta efter de önskvärda aromerna. Men David Bicknall hävdade att chardonnay alltid hamnar två steg längre fram i listan efter jäsning. Det betyder att om man hittar de önskvarda vita blommorna i druvan så kommer vinet att smaka tropisk frukt. Vill man ha arom av vita blommor måste man alltså skörda när druvan är örtig och grön.

De mest eleganta, kompletta och mest bourgognelika viner från Australien som jag provat. Fantastiskt bra och enigheten i gruppen var snudd på total. Strax innan vi skulle åka öppnades en flaska chardonnay (ingen vingårdsbeteckning) från 2006. Helt magiskt bra med mognad men inga tecken på trötthet. I en blindprovning skulle jag direkt gissat på en Meursault av premier cru-kvalitet.

Oakridge saknar otroligt nog svensk importör!

2012 JJ D’Alosio Vineyard Chardonnay – Yarra Valley

Medeldjup gyllengul. Stor rostad och nötig doft med persika, citrus och apelsinblomma. Medelfyllig, mycket frisk, citrus, vit persika, diskreta fat, uns av rostad hasselnöt, elegant och nyanserad med mycket bra längd. Massor av citrus i avslutet.

2012 Markala Ridge Vineyard Chardonnay – Yarra Valley

Medeldjup gyllene. Medelstor, ren fruktighet, någon rökighet och grillad citrus. Medelfyllig, mycket frisk, rik fokuserad fruktighet, mogen citrus, persika, integrerad ek. Lång balanserad smak med apelsinblom och mineral i avslutet. Nyanserad och komplex.

2012 864 Chardonnay – Yarra Valley

Medldjupt gul. Stor nyanserad doft med rostad nötighet, rik mogen citrus, sytlade apelsinskal,. Fyllig med balanserade friska syror mot rik fokuserad citrusfrukt, nyanserad ek. Smakrik och munfyllande med mycket lång eftersmak med grepp.

2013 Willow Lake Vineyard Pinot Noir

Ljust röd. Stor bärig doft av skogshallon och jordgubb. örtig och ung. Medelfyllig, saftig frukt av mörka och blå bär, mogna mjuka tanniner, frisk och lite grön ton. Ung och outvecklad och därför något kort.

2013 Lausatia Lake Vineyard Pinot Noir

Medeldjup blåröd. Stor, något rökig doft med viol, mörka bär., syltiga jordgubbar. Medelfyllig mycket frisk, slank röd och silkig frukt, lite tuggig struktur och lång smak. Ung men förföriskt härligt vin med frukt, struktur och elegans.

2013 864 Block 4 Pinot Noir

Medeldjupt blåröd. Knappt medelstor doft av röda friska bär, fint parfymerad arom av smultron och salmiak. Medelfyllig med röd frisk fruktighet, friska syror, silkig elegant och nyanseras. Ett vin med elegans och finess och samtidigt med spänstig nästan tuggig bärfruktighet.

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: