Vad gör man med en panettone?

panettone

De senaste åren har den italienska julkakan panettone blivit väldigt populär. I var och varannan butik hittar man de juliga förpackningarna i olika storlekar som det blivit allt vanligare att ta med som gå-borts-present istället för en chokladask. Traditionellt serveras de som de är med ett glas mousserande vin men jag misstänker att de allra flesta blir stående oätna tills de passerat bäst-före-datum och de kan slängas med gott samvete. De är i ärlighetens namn inte de roligaste bakverk man kan tänka sig. De smakar som ett mellanting mellan torr sockerkaka och ovanligt luftig fruktkaka. Man måste nog vara italienare för att till fullo uppskatta den.

Men nu hade jag i min ägo en ovanligt fin och stor panettone som jag fått i julgåva och eftersom vi skulle ha julfest så var det ett bra tillfälle att få avsättning för den. Eftersom festen skulle hållas i vårt uterum där vi har en kamin och vi skulle grilla så tänkte jag att grillad/rostad panettone kanske inte skulle vara så dumt. Torrt bröd brukar ju bli gott när man rostar det. Mycket riktigt blev det en riktig höjdare.

Skär panettonen i ganska tunna skivor. Släng dem på grillgallret, grillpannan eller rosta i ugn eller brödrost. Kolla dem noga för de bränns vid snabbt. Servera med björnbärs- eller hallonsylt, grädde som du vispat lätt med en klick turkisk yoghurt och smaksatt med vaniljsocker och finrivet apelsinskal och slutligen ringlar du lite flytande honung över hela härligheten.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Dessert, Julrecept, lättlagat

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Vad gör man med en panettone?”

  1. Peter Kuuttanen
    21 december 2014 den 12:57 #

    Låter gott! Vi brukar göra fattiga riddare på panettone och river gärna i lite apelsinskal i ägg/mjölksmeten. Steker sedan i smör, pudrar med florsocker och serveras med bärkompott. En enkel, snabb och grymt god dessert.

    Till årets juldagsmiddag blir det troligtvis saffranssemifreddo, små läckra fattiga riddare och glöggkryddade clementiner till dessert.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: