Måltidsdrycken madeira och 133-årigt vin

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hur ofta dricker du madeira? Chansen är stor att ditt svar är ”aldrig”. Från att för gemene svensk ha varit synonymt med ”vin” under mellankrigstiden är nu denna gudadryck helt marginaliserad till enstaka inköp när ett recept, någon knäckig dessert eller svartsoppan kräver det.

Det är sorgligt att detta komplexa, spännande och helt egensinniga vin (läs mer här) har dränkts i floder av rosévin, dolts bakom en mur av boxviner och överskuggats av kändisviner. På den lilla atlantön finns idag endast åtta (8) kvarvarande producenter som fortsatt envetet kämpar med att bevara denna pärla i vinvärlden,, Tills sin hjälp har de den passionerade och extremt kunnige Niklas Jörgensen (läs hans blogg Mad About Madeira) som vet allt om vinet, ön och historien. Förutom att oförtrutet skriva och hålla provningar om madeira så var han mannen bakom gårdagens madeiramiddag arrangerad hos Adam & Albin med hjälp av Vinhos Barbeito och importören Vinopia*.

Att madeira funkar till många olika rätter visste jag sedan innan. Den mycket höga syran, den integrerade sötman och eldigheten samt samkrikedomen gör att den fungerar till smakrika, krämiga, feta, salta rätter med mycket umami och sötma. Jag hade aldrig innan gårdagens evenemang provat madira genomgående till en meny. På pappret hade kockarna Adam och Albin hade gjort sin hemläxa och i realiteten fungerade kombinationerna också sagolikt. Maten var fantastiskt fint komponerad och matmässigt var det något av det bästa jag ätit på mycket länge.

Toast med svamp & tjock grädde, bakat ägg, ramslök och kycklingreduktion

Matjesill, färskpotatiskräm, frasig kål och störkaviar

Madeirakokt ibericokind & stekt anklever, brynt lök, rostad mandel, fänkålspollen

Varma fyllda chokladbröd, lönnsirap, mjölksorbet & riven muskot

*

Det var två viner valda till varje rätt. Jag ska i ärlighetens namn säga att jag var så uppslukad av maten och att njuta av vinerna att jag inte gjorde någon djupare analys av respektive kombination. Kan bara konstatera att de flesta av vinerna faktiskt fungerade med de flesta rätterna, några lite mindre bra och andra helt enastående. Madeira är helt klart ett underskattat vin gastronomiskt.

Importören Vinopia har precis tagit in Barbeito i sin portfölj så i dagsläget finns endast Rainwater att få tag på. Ser fram emot en breddning i urvalet. Riktigt bra viner med stor personlighet. Finalen på provningen var det 133-åriga vinet 1882 Malvasia Ribeiro Real Family! Sensationellt bra, spänstigt och nästan ungdomligt med den pigga syran. Det var nästan så jag blev besviken att det inte smakade äldre. Vinet kommer från den gamla vinmakarfamiljen Ribeiro Real som inte längre producerar vin men hade detta i sin privata källare. Det skördades förrförra seklet när Tsaren styrde i Ryssland, Sverige och Norge var i union, trettio år innan Titanic skulle komma att sjunka och Andra Världskrigets utbrott låg 57 år i framtiden. Året därpå lades det på fat där det lämnades fram till slutet av 1950-talet då det som var kvar efter decennier av avdunstning och koncentration fördes över på glasdamejeanner och glömdes bort. Förra året kontaktade familjen Barbeito för att få hjälp med buteljering. Vinerna häldes samman i ett fat där de fick harmonieras några månader innan de i april buteljerades på 176 helflaskor. Två av dem avnjöts till en helt galet god chokladdessert. Himmelriket! (Provningsanteckning nedan)

Delvino Reserva Medium Dry 5 Years Old. Ljus bärnsten. Stor, bränd, nötig lite knäckig doft av kanderad citrus. Medelfyllig, halvtorr med mycket hög frisk syra, len koncentrerad torkad frukt med citrusmarmelad och apelsin. Lång och elegant eftersmak.

Rainwater Reserva Medium Dry 5 Years Old. Ljus bärnsten. Stor doft med inslag av petroleum, gummi, bivax, läder och torkad aprikos. Halvtorr till halvsöt smak, medelfyllig, mycket frisk med polerad syra, silkig torkad frukt av aprikos. Smakrik och mycket lång eftersmak med liten tanninstruktur och liten syrlighet.

2003 Single Harvest Medium Dry. Medeldjup bärnsten. Stro, eldig doft av Tarragona (mörk choklad och hasselnöt), vax och aprikoskräm. Fyllig, halvtorr, mycket frisk smak, len med liten eldighet, choklad, apelsinmarmelad, liten tanninstruktur. Ganska smakintensiv och mycket lång eftersmak med kraft och elegans. Vinet skördades i två omgångar, en tidig och en sen skörd, för att få både rik frukt och stram syra. Legat 11 år på fat. Endast 4300 btl.

Verdelho Reserva Velha Medium Dry 10 Years Old. Medeldjup bärnsten. Stor, intensiv och komplex doft av kola, knäck, vanilj, rostade nötter, rökig och lite bränd ton och ett drag av rostade hummerskal. Fyllig, mycket hög frisk syra som balanseras av välintegrerad sötma, intensiv lite bränd smak, ”sotig”, engelsk apelsinmarmelad. Bred, stram, mycket lång och intensiv eftersmak.

Boal Reserva Velha 10 Years Old. Medeldjup bärnsten. Medelstor doft av övermogen honungsmelon, vax, honung, russin, apelsinmarmelad, animaliskt inslag och en liten bränd ton.Medelfyllig, halvsöt, frisk och lite bränd smak med knäckighet, russin, pepprig, ekfatsstruktur. Något kort smak med en intensiv syra mot slutet.

2000 Malvasia Colheita Single Cask 225 d+e. Djup bärnstensfärgad. Stor doft av torkad frukt, sirap och lite flyktiga syror samt möbelpolish. Fyllig, halvsöt, intensiv syra men balancerad mot koncentrerad frukt och sötma, knäckig, rökig, rostad och stram. Torkad frukt, fikon, nötter, mörk choklad och rostat kaffe i en mycket lång, smakrik och komplex eftersmak.

Malvasia 20 Years Old Lot 14050. Djupt bärnstensfärgad. Stor, komplex och bränd doft av russin, krut, kryddighet, ingefärakaramell samt animaliska inslag. Fyllig, söt men intensivt frisk, knäckig, bränd, kryddig koncentrerad apelsin. Lång och komplex eftersmak.

1882 Malvasia Ribeiro Real Family. Ljust coca-cola-färgad. Mycket stor, intensiv och komplex doft med flyktiga syror (etyacetat) som försvann efter en stund. Kryddig, knäckig, animalisk, bränd doft med inslag av läder och massor med torkad frukt. Fyllig, len men med en intensiv syra, bränd och knäckig med karaktär av russin. Mycket koncentrerad och komplex, läder, kalamataoliver, salmiak och kakaopulver. Trot en hög sockernivå så smakade vinet snudd på halvotrrt. Häpnadsväckande vitalt och perfekt balanserat.

Sammantaget en mycket spännande och njutbar vinmiddag både mat- och vinmässigt. Snabb service, inga longörer och trevligt sällskap. Avslutades med att Niklas på 10 minuter drog hela Madeiras historia på ett fängslande och intressant sätt. En av de bästa vinmiddagar jag varit på.

*Det här var för ovanlighetens skull inte någon bjudmiddag. De få platserna var hett eftertraktade och alla fick betala.

Etiketter:, , ,

Kategorier: övrigt, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Måltidsdrycken madeira och 133-årigt vin”

 1. Rune Neringer
  27 maj 2015 den 19:22 #

  Låter som en trevlig kväll, hade gärna hängt med. Gillade din sherry o såsutvärdering, behov av samma för madera? Står ofta Tillsätt anchon, madeira, rött vin och kalvfond.

  Hälsn

  Rune

  • 27 maj 2015 den 22:31 #

   Anchon?

   • Rune
    06 november 2016 den 12:04 #

    Madeirasås
    madeirasås
    Madeirasås är en supergod sås som passar bra att servera till en fin köttbit t.ex. oxfilé, ryggbiff, entrecôte eller fläskfilé.
    utskrift Skriv ut email Mejla
    @recepten.se Instagram

    Fantastiskt god och lyxig sås som får smak av Madeira och torkad chili. Madeirasås passar bra till kött.
    Visa recept steg för steg
    Timglas Tid: 1 timme varav 10 minuters jobb
    Portioner 4-6 portioner
    Ingredienser:
    2 st schalottenlökar
    ca 1 msk smör
    ev. 1 st ancho
    1.33 dl madeira
    2 dl rött matlagningsvin
    0.33 dl kalvfond
    3.5 dl vispgrädde
    ca 0.5-1 msk majsstärkelse
    glutenfritt Glutenfritt
    Gör så här:
    Skala och hacka schalottenlöken fint.

    Hetta upp lite smör i en såskastrull på medelvärme. Fräs löken så att den blir genomskinlig utan att få färg.

    Tillsätt anchon, madeira, rött vin och kalvfond.

    (Anchon kan uteslutas men ger en väldigt god mild chilismak, inte alls starkt.)

    Låt koka på medelvärme till ca en tredjedel av vätskan återstår. Det tar ca 45 minuter.

    Lyft bort anchon. Vispa ner grädden och låt koka 5-10 minuter.

    Smaka av och tillsätt eventuellt socker och salt, jag har dock aldrig gjort det för min sås har smakat perfekt.

    Om du vill att såsen ska bli lite tjockare så rör ut majsstärkelse i lite vatten och vispa ner i såsen och låt koka någon minut.

    Servera och njut!

 2. Magnus T
  28 maj 2015 den 13:44 #

  Ah, det ser fantastiskt ut. Själv var jag något sen att anmäla mig, tyvärr var de få platserna tagna när jag försökte knipa en!

  Men det får bli en annan gång. Det är det som är så skönt, om man missar en middag står flera hundra på kö att ta dess plats!

  //Magnus

 3. 03 juni 2015 den 16:18 #

  Ja, skulle gärna dricka mer madeira (och portvin)! Men sockermängderna i dem är ju rent avskräckande. Även en torr sercial kan ha 36 gr/ liter och det funkar inte om man är diabetiker eller LCHF:are.

  Nej, dessa två portugiser är inga moderna viner direkt. Man får hålla sig till torr sherry. Men kanske finns det något vinhus i Funchal eller i Vila Nova de Gaia som funderar i torrare banor. Hoppas gör jag i alla fall!

  B

 4. rune
  06 november 2016 den 12:16 #

  Madeirasås
  4 schalottenlökar
  1 liten morot
  1 knippe bladpersilja
  1 msk smör
  1 msk tomatpuré
  1 dl Madeira????
  4 dl kalvfond, se länk ovan för recept
  salt och peppar
  ev grädde

  Åhus Gästis serverade Vintrys (92g!!) till sin i och för sig väl söta svartsoppa igårkväll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: